Societat

societat

Els pobles gironins, a punt per rebre la flama nacional

Anit la van encendre a dalt del Canigó i l'han vetllat abans de distribuir-la en quinze columnes per tots els Països Catalans

Hi ha actes diversos arreu, com el de les dones d'aigua de Sant Joan les Fonts

El Cercle Joves de Perpinyà, acompanyats per representants de moltes entitats i particulars, van vetllar anit la flama del Canigó, la nacional dels Països Catalans, que prèviament havien recollit del Museu de la Casa Pairal de la capital nord-catalana, on crema permanentment, i van pujar a dalt del Canigó (2.784 metres). Hi van encendre els feixos de llenya pujats per diverses entitats el cap de setmana anterior, en el marc de l'Aplec del Canigó, i la van vetllar tota la nit. A trenc d'alba d'avui, vigília de Sant Joan, l'han baixada fins al coll d'Ares, des d'on s'escampa per tot el país a través de quinze columnes.

En aquesta ocasió, i arran del context polític d'agressions a la llengua i al país, Òmnium Cultural està promovent, i ho farà fins al Sant Joan de l'any vinent, mocions perquè es declari la diada de Sant Joan festa nacional dels Països Catalans. A les comarques gironines, els plens de 59 ajuntaments ja han aprovat una moció en aquest sentit.

Avui, doncs, arreu de les comarques gironines centenars d'entitats amb la implicació de l'associació Tradicat i de les delegacions d'Òmnium Cultural –com a novetat hi ha la recentment creada al Ripollès– encendran fogueres de Sant Joan, majoritàriament amb la flama baixada del Canigó, i celebraran actes festius diversos.

A Girona, hi ha fogueres, àpats populars i activitats festives als barris de Santa Eugènia, Can Gibert –on també hi ha festa major–, Vista Alegre-Carme, Fontajau, Montilivi i Sant Daniel. La rebuda de la flama es fa a la plaça del Vi, on actuen els Marrecs de Salt i els Angelets del Vallespir. A Olot, el foc del Canigó es rep a la plaça Ferrer i es distribueix a diversos barris de la ciutat i a pobles de la resta de la Garrotxa. Al Pla de l'Estany, la CUP organitza actes a Banyoles al llarg de tot el dia. Així, hi ha un taller de castells amb la Colla Castellera de Porqueres, un vermut a 1 euro, gimcana infantil i estirada de corda, i la cercavila amb els gegants i els capgrossos de la ciutat i batucada per rebre la flama, que es passejarà per diversos carrers del centre fins a la plaça Major, on la recolliran els que vulguin encendre fogueres als barris i pobles de la comarca. Hi ha sopar popular. A Figueres, s'han unit el Patronat de la Catequística i Òmnium Cultural per organitzar els actes de rebuda. Els joves de l'Agrupament Escolta i Guia Sant Pere fan arribar avui la flama a la ciutat. Es mantindrà al vestíbul del patronat fins al vespre, quan s'iniciarà la celebració amb una cercavila dels gegants, els castellers i els capgrossos de Figueres, fins a la plaça de l'Ajuntament, on hi haurà un seguit d'actes diversos.

Al Ripollès, quasi faran el ple, ja que, excepte a Toses, la flama arribarà a tots els municipis, gràcies sobretot a la constitució d'una nova delegació d'Òmnium a la comarca. A la Cerdanya, hi haurà dues columnes, la de Puigcerdà i la del Pirineu.

Símbol nacional

La festa de la Flama del Canigó és una festa d'unitat i un símbol de nacionalisme dels Països Catalans. “És un símbol d'esperança i de germanor d'una comunitat que vol i necessita recuperar plenament el seu sentit de pàtria, socialment justa, políticament lliure, econòmicament pròspera i culturalment digna”, afirmen els promotors. Aquest any el manifest és a càrrec de la professora de la Universitat de Barcelona Josefina Roma. La part més institucional de la festa es fa a Barcelona, amb la rebuda de la flama per part de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. A la plaça Sant Jaume, es farà una festa popular amb l'enlairament de mig miler de globus dels colors del foc. Les fogueres s'encenen des de temps prehistòrics com a culte a les forces de la natura aprofitant la nit més curta de l'any, pel solstici d'estiu.

LA DATA

1955
és l'any en què
Francesc Pujades, d'Arles del Tec (Vallespir), va crear la festa de la Flama del Canigó.

LA XIFRA

350
municipis
dels Països Catalans rebran la Flama del Canigó i hi estan implicats 371 col·lectius.

Ampliació horària de locals de restauració i oci nocturn

Les mítiques dones d'aigua tornen a sortir avui al vespre sota el pont medieval de Sant Joan les Fonts. Són les fades de l'aigua, que només es deixen veure la nit de Sant Joan. És un acte gratuït, que s'acaba amb un espectacle pirotècnic a la zona de l'església parroquial. L'espectacle és de Racònia i hi participen una trentena d'actors. La recreació de la llegenda és de l'Imma dels Destí. És un espectacle de llum, so, música i dansa. A la font de la plaça Major, hi haurà la lectura prèvia de la llegenda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El vi badaloní de Sant Jeroni

Badalona
GIRONA

El caos a Rodalies afecta veïns i visitants de la mostra floral

GIRONA
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Reforma integral del pàrquing a la Corxera, amb tarifes toves

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

TERRASSA
LA CRÒNICA

‘Ace’ i partit al paternalisme tennístic

MEDI AMBIENT

Calella deixa en mans de la natura la recuperació de la sorra perduda a la platja de Garbí

CALELLA
GIRONA

L’Ajuntament es queixa de falta de recursos extra per executar els projectes dels fons Next Generation

girona
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona