LA POBLA DE SEGUR (Pallars Jussà)

Diada dels Raiers

L'ofici de descendir el riu

La celebració rememora, des de l'any 1979, l'antic ofici dels raiers, molt popular en zones del Pirineu fins al segle XIX. La Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa està considerada Festa d'Interès Nacional des de l'any 2003.

Al voltant de la festa s'organitzen molts actes i activitats de caràcter lúdic i cultural, per a petits i grans. Actuacions de teatre, àpats populars, música i dansa, la fira d'artesania i una demostració d'arts i oficis antics. Dissabte se celebrarà la segona edició de l'Espardenyada (espardenyada era la caminada que feien els raiers per tornar a l'enraiador, el punt de sortida dels rais). Els organitzadors diferencien dues categories: una per als espardenyaires (els que faran el trajecte caminant) i una altra per als corredors. En total, setze quilòmetres amb un desnivell acumulat de 760 metres. També el dissabte es farà una demostració del procediment per construir rais, i el diumenge, com a acte principal i més conegut de la festa, el descens dels rais pel riu, des de la presa de Llània fins al pont de Claverol. En total, uns sis quilòmetres que exigeixen molta traça, esforç i concentració.

JORDI NADAL

Del 3 al 5 de juliol. Tots els actes seran gratuïts excepte els àpats i el teatre.

Què feia un raier?

Jordi Nadal

La feina dels raiers consistia a transportar la fusta pel riu. Per poder-ho fer lligaven els troncs en forma d'embarcació, formant el que s'anomenen rais. Els lligaven amb les redortes; branques de bedoll estovades amb aigua i retorçades amb les mans fins a fer-les flexibles a fi de poder-les fer servir com a cordes. Tot seguit, els raiers baixaven el rai pel riu fins a arribar al mar, que era la part més dura i perillosa de la seva feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de colònies de Molinos

Torre de Capdella

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona