la contra
Cristòfor Colom i la vila de Pals
La Flama del Canigó espera l'almirall a l'església de Sant Pere, en el que és el preludi de la segona part de l'escenificació de la història mai explicada del descobriment d'Amèrica
La Flama del Canigó, que també va arribar a la vila de Pals, continua encesa i en custòdia, a la capella del Sant Crist de l'església parroquial de Sant Pere, en espera de fer-la arribar a l'almirall Colom el dia 1 d'agost. Perquè aquest dia, en el marc de la festa major de la vila de les muralles i arrossars, començarà el que serà el segon homenatge a Cristòfor Colom.
Tot es va iniciar en la revetlla de Sant Joan, quan la flama va ser rebuda per una solemne processó de frares que van fer aparició al so de les campanes de la torre de les hores, entonant un cant gregorià, i van irrompre al sopar popular que s'estava celebrant, enmig de la sorpresa dels tres-cents assistents. Ara, el proper pas serà el primer dia d'agost, quan un nen de la vila entregarà la flama a l'almirall Colom, conegut també com el portador de la llum o de la paraula de Déu, «perquè se l'endugui cap al Nou Món representant la identitat catalana i com a símbol de pau i respecte per a totes les cultures», explica Eva Sans, investigadora del Cercle Català d'Història. Aquesta entitat promou la iniciativa que ha obert el camí de fer arribar a la gent el treball de recerca que s'està duent a terme en relació amb la vinculació real de la vila de Pals i l'Empordà amb el que va ser el descobriment d'Amèrica. Un estudi obert i sense prejudicis, en què el rigor i el debat en relació amb totes aquestes qüestions ha de valer, per sobre dels tòpics i el rebuig que encara existeix, tal com afirmava l'historiador Jaume Sobrequés en l'obertura de l'any passat del primer homenatge a Cristòfor Colom i la marina catalana. Durant dos dies (1 i 2 d'agost), hi haurà conferències i escenificacions.
En aquesta tasca engrescadora en què està treballant el Cercle Català d'Història, segons paraules del seu president, Joaquim Ullan: «La gent vol veure èpica. Quan els expliquem que tota la història de Catalunya està plena de grans gestes dignes de ser portades al cinema i que aquestes gestes les vàrem protagonitzar els catalans, s'enorgulleixen i es pregunten sorpresos: Com és que això no m'ho van explicar a l'escola? Com és que no en tenim coneixement?» Ullan puntualitza que per anar aclarint la situació, en una tasca pedagògica, «aquest estiu s'engeguen a la vila de Pals rutes històriques guiades que portaran per títol L'almirall Cristòfor Colom i la vila de Pals: la història mai explicada del descobriment d'Amèrica. En elles es donaran a conèixer tot el que es va esdevenir en aquesta vila durant la segona meitat del segle XV, el port de Pals i els personatges que allà es trobaven, desconeguts per tothom, però de l'entorn de Cristòfor Colom i presents en la historiografia oficial».
En definitiva, que aquest acte de la Flama del Canigó per Cristòfor Colom ha estat el preludi del que serà la segona edició de l'homenatge a l'almirall i a la marina catalana. Una nova visió de tota la temàtica i del tractament que s'ha fet fins ara, així com de les investigacions que s'han estat duent a terme al país en relació amb la implicació real dels catalans en els fets del descobriment d'Amèrica, «la figura de Ferran el Catòlic i el paper també de la Corona Catalanoaragonesa en la preparació i posada en marxa de tota l'empresa. Amb una llarga tradició historiogràfica al país, amb figures com ara Mitjana de las Doblas, Pere Català i Roca i Caius Parellada, entre molts d'altres, però sobretot a partir del rigorós treball de recerca dut a terme per Lluís Ulloa, s'obre de nou la línia d'estudi sobre la catalanitat no tan sols de Cristòfor Colom sinó també de molts dels personatges que l'acompanyaven que es trobaven al seu entorn i que se situen entre Barcelona, Tarragona, Lleida, la Segarra, Mallorca i, sobretot, l'Empordà, on trobem molts personatges estretament vinculats a ell», conclou Eva Sans.