Societat

medi ambient

Tanquen la Font Picant d'Argentona perquè no és apta per al consum humà

El govern local descobreix unes analítiques de l'aigua amb uns valors de manganès molt superiors als permesos

L'espai es va recuperar el 2010

La Font Picant, un dels indrets més singulars d'Argentona, ha estat tancada perquè l'aigua que hi brolla “no és potable ni apta per al consum humà”. La ferma decisió s'ha pres després de conèixer l'existència d'unes anàlisis en profunditat de la peculiar aigua carbònica que determinaven continguts molt alts de manganès. En concret, de 2.500 micrograms per litre, quan el màxim permès hauria de ser de 50 micrograms.

El president del consell d'administració d'Aigües d'Argentona i regidor de Promoció Econòmica i Serveis Municipals, Manel Cruz (CiU), va confirmar ahir que no ha estat fins fa pocs dies que es va descobrir arrel d'una auditoria a l'empresa d'aigües l'existència d'aquesta analítica. “La Font Picant es va tornar a posar en marxa després de 35 anys l'octubre del 2010 i les anàlisis es van fer el gener del 2011. Ningú no en sabia res i no ens expliquem com no s'han donat a conèixer abans”, apunta el regidor, que destaca que per posar en funcionament una font pública és “absolutament imprescindible” fer-ne aquestes proves, “tal i com fixa l'annex 1 del reial decret llei 140/2003”.

L'anterior govern local, encapçalat pel grup independent Tots per Argentona, va propiciar que es tornés a recuperar la Font Picant. Una recuperació que, amb el temps, s'ha demostrat que va ser insuficient, perquè el singular indret està pendent d'unes obres importants que han de garantir la pervivència de la veta d'aigua carbònica.

Cruz hi afegeix que a la primera analítica complerta del gener del 2011 se n'hi va afegir una segona el febrer del mateix any i una tercera al març. “La darrera que hem localitzat correspon al març d'aquest any i en totes el nivell de manganès era molt superior al permès”, assegura, i hi afegeix que “no sabem si en aquest temps es van fer més anàlisis”. El regidor admet que la localització d'aquests documents ha estat decisiva en l'acomiadament fulminant del fins ara gerent d'Aigües d'Argentona i que el govern local està estudiant si porta el cas als jutjats i si en demana algun tipus de responsabilitat. “Hem actuat per responsabilitat”, conclou el regidor.

LA XIFRA

2.500
micrograms
de manganès per litre conté l'aigua de la Font Picant quan n'hauria de tenir només 50 micrograms.

LA FRASE

Ningú no sabia res de les anàlisis i no ens expliquem com això no s'han donat a conèixer abans
Manel Cruz (CiU)
regidor de Promoció Econòmica i Serveis Municipals

Un símbol en hores baixes

L'any 1847 es van descobrir les propietats medicinals de l'aigua de la Font Picant d'Argentona. A mitjan segle XIX el lloc es va popularitzar i al seu voltant van sorgir un balneari i unes cases d'estiueig. A principi del segle XX es va començar a embotellar l'aigua de manera industrial i el 1976 la fàbrica va tancar. Anys després, la pressió ciutadana va fer que l'espai passés a mans de l'Ajuntament i durant el mandat passat es va recuperar la veta d'aigua després de 35 anys sense brollar. Aviat, però, s'han detectat greus problemes que afecten tant la veta, que no raja prou, com la manca de condicionament del paratge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.