maresme
El Cau de Pineda col·labora en la restauració d'un poble
El grup de Pioners i Caravel·les, de 14 a 16 anys, prenen part en el projecte de recuperació del municipi abandonat de Griebal, a l'Aragó
Hi participen joves escoltes d'arreu d'Europa
La voluntat de servei forma part de la columna vertebral del moviment escolta i els integrants del Cau de Pineda n'han fet sempre gala col·laborant en nombrosos projectes. En aquesta ocasió aquestes ganes de treballar pel bé comú els ha fet travessar fronteres i prendre part d'una iniciativa particular i d'abast europeu. Es tracta del Projecte Griébal, d'abast europeu, impulsat pels Scouts de l'Aragó des del 1990. En concret, aquesta entitat treballa en la rehabilitació d'aquest municipi abandonat “com a camp i escola per a la formació de responsables i educadors escoltes”.
Els infants del Cau de Pineda, segons informen des del centre, s'hi van desplaçar divendres passat i s'hi estaran fins al diumenge 29. Els joves escoltes dediquen bona part de la jornada a rehabilitar les cases i a netejar l'entorn natural. En el poble també s'ha creat una zona de serveis i d'allotjament pels diferents grups escoltes i guies que hi arriben de tot arreu. L'experiència es completarà amb una ruta pel Parc Natural de Posets-Maladeta on hi ha alguns dels cims més alts del Pirineu, com ara l'Aneto o el Posets, i que guarda un centenar de llacs d'origen glacial naturals.
El poble de Griebal forma part de la comarca de Sobrarbe i depèn de l'Ajuntament d'Aínsa. Va ser expropiat als seus habitants amb la construcció del pantà de Mediano, que va inundar les terres agrícoles. L'any 1990, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre va cedir a l'associació Scouts de Aragón l'ús del nucli urbà de Griebal, a la demarcació d'Òsca, i de les 700 hectàrees de terreny que l'envolten.En aquests anys hi han participat centenars d'escoltes.