Aturats de la construcció recullen fruita a Lleida

El subdelegat de l'Estat nega que es facin contractes per sota del conveni del camp

La Generalitat va enviar enguany més de 9.000 cartes a persones aturades, la majoria del sector de la construcció, oferint-los la possibilitat de treballar en la campanya de la fruita de les quals 2.500 van mostrar el seu interès però actualment són 472 les que estan collint fruita arreu de Catalunya, un 80% a les comarques de Lleida.

El delegat de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo, i el subdelegat del govern de l'Estat a Lleida, José Ángel Flores, van visitar ahir Aitona per comprovar in situ el funcionament de la campanya de la fruita, que va començar a la zona del Baix Segre fa uns dos mesos. Les dos administracions han constatat la «normalitat» amb què s'està desenvolupant fins al moment la campanya on no s'ha produït cap incident remarcable. Els controls policials que s'han anat fent fins al moment a la zona del Baix Segre han detectat que hi ha pocs treballadors que no tinguin papers.

Flores veu necessari que es deixi de perseguir pagesos i temporers ja que la recollida de la fruita «és una activitat tant digna com una altra». Flores també ha negat que s'hagin fet contractacions de treballadors per sota del preu que fixa el conveni del camp català com havia denunciat Unió de Pagesos.

La campanya d'aquest any és diferent a les anteriors en el fet que els treballadors romanesos i búlgars, ja són considerats treballadors comunitaris. Així, no és necessari que els contractes es facin en origen.

Pueyo i Flores han visitat les instal·lacions de l'empresa Frutaito d'Aitona, que disposa d'un alberg per temporers que venen a treballar en la fruita a les mateixes instal·lacions de la firma. Tots dos l'han posat com exemple el model de contractació que ofereix Frutaito, oferint serveis socials i d'allotjament als seus treballadors. També han destacat que l'empresa exporta gairebé la totalitat de la seva producció a l'estranger.

Pont sobre el Segre

Durant la visita a Aitona, Pueyo i Flores, s'han compromès davant l'alcalde d'Aitona, Pau Blanco, a treballar de forma conjunta per buscar fonts de finançament per millorar o ampliar l'actual pont sobre el riu Segre que hi ha a la localitat, construït després de la Guerra civil i que només permet el pas d'un sol vehicle o un pes de 16 tones. Pueyo s'ha compromès a cercar el suport de Governació i de la Diputació de Lleida mentre Flores, de la CHE i de Medi Ambient per tirar endavant l'actuació de la qual encara no es disposa ni del projecte.

Blanco ha explicat que la millora del pont és una mesura que demanen tots els veïns ja que la infraestructura rep un pas continuat de trànsit, especialment de tractors, camions i mercaderies, motiu pel qual es fa necessària la seva modificació o ampliació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
infraestructures

La paralització a rodalies tensa metro i busos

barcelona

Un vapor obert per prestigiar les persones amb discapacitat

Terrassa
Societat

Investigats els desnonaments a Badalona

Badalona
crònica

Una marabunta davant el caos

SALUT

Els gossos de pacients, permesos al sociosanitari de MútuaTerrassa

TERRASSA
Societat

Mor Joaquim Vich Figa, propietari de l’antiga Destil·leries Gerunda

Societat

Mor el figuerenc i activista cultural Josep Maria Ortega

SOCIETAT

El ple de Girona enterra el projecte del centre Bloom

girona
irlanda del nord

Un tribunal anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak

barcelona