Societat

“Va ser esgarrifós”

A Biure, com en altres pobles de la comarca, rememoraven ahir els tres quarts d'hora de diumenge a la tarda en què el foc va creuar el poble i va deixar cremats gairebé del tot els 10 quilòmetres quadrats del terme municipal

L'alcalde i l'agutzil de Biure, Albert Camps i Josep Suñer, ahir al migdia revisaven els carrers i els edificis del poble. Era el primer dia de tranquil·litat després que diumenge el foc els passés literalment per sobre. “Va sortir d'aquesta muntanya –deien assenyalant la banda de llevant– i en qüestió de mitja hora o quaranta minuts va escombrar tot el poble. Va ser esgarrifós. Es formaven unes boles de foc, sortien guspires de pertot arreu i es va generar una calor impressionant, molt difícil d'explicar”, descrivien. I els desperfectes? “Al poble mateix, pel que podia haver estat, ens n'hem sortit prou bé, ningú va prendre mal”, considerava l'alcalde. L'interior d'un magatzem s'ha cremat, algunes façanes han quedat malmeses, alguns pals de telèfon han caigut, va quedar inservible el repetidor de la TDT durant unes hores i es van quedar una estona sense aigua perquè el foc va fondre el cable d'electricitat de l'estació de bombeig.

Panorama desolador

“Però els afores han quedat arrasats, incloses unes granges. Dels deu quilòmetres quadrats de terme, només una mínima part se n'ha escapat”, conclou Camps. Aquesta setmana començaran a calcular el valor de les pèrdues. El trajecte per carretera de Biure a les Escaules ho confirma. El paisatge és per posar-se a plorar. Troncs carbonitzats i fumejant i, de tant en tant, algun tros de vegetació salvada miraculosament que recorda com eren aquestes muntanyes fa tot just tres dies. A les envistes de les Escaules la impressió millora lleugerament perquè la Muga va servir de tallafocs en determinades zones. El restaurant La Caula, a tocar del salt d'aigua que li dóna nom, ha quedat com un oasi de verdor enmig de tanta cendra. “En qüestió de minuts vam veure sortir les flames per allà dalt –narrava indicant les muntanyes del nord en Miquel, de la família que porta l'establiment– i baixar ràpidament.” Cames ajudeu-me ho van tancar tot i van marxar els amos, els treballadors i els clients en direcció a Terrades. Després de comprovar que La Caula s'havia salvat, dilluns van tornar a obrir i ahir ja treballaven amb normalitat. “Havia de passar un dia o un altre. Has vist com estan de bruts els boscos? Conec un home gran que fa mesos ja va fer unes rases a tot volt de casa seva perquè ho veia a venir”, ens comenta en Miquel. És un home jove, però diu el mateix que hem sentit a molts veterans aquest dies: “Mentre no es mantingui net el sotabosc, ja podem anar reforestant, que d'incendis n'hi haurà cada dos per tres.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona