Societat

Un mort i sis ferits en set accidents de muntanya

Un excursionista de 36 anys ha mort aquest diumenge mentre caminava per la Val d'Aiguamòg, a Naut Aran

Els Bombers han rescatat sis més persones des del dissabte a la nit, dues de les quals ferides greus

Una persona ha mort i set més han resultat ferides –dues de les quals greus– aquest cap de setmana en vuit accidents de muntanya, segons han informat els Bombers de la Generalitat.

Un excursionista de 36 anys ha mort aquest diumenge al migdia, per causes que encara es desconeixen, mentre caminava per la Val d'Aiguamòg, al municipi de Naut Aran. Els Bombers han rebut l'alerta cap a dos quarts de dues i han activat una dotació terrestre i un helicòpter amb membres del Grup d'Actuacions Especials (GRAE).

En arribar al lloc de l'accident, el personal d'emergències ha intentat reanimar l'excursionista, que ha estat evacuat amb helicòpter fins a l'heliport de Vielha. Des d'allà, una ambulància l'ha traslladat fins a l'hospital, on s'ha certificat la seva mort.

Sis rescats més aquest diumenge

Els Bombes han rescatat també aquest migdia un ciclista que ha caigut mentre feia una ruta de muntanya. L'accident s'ha produït en un lloc de difícil accés a la zona de Flaçà, motiu pel qual s'ha decidit evacuar el ferit amb helicòpter, ja que un trasllat terrestre podria haver agreujat el seu estat.

L'helicòpter dels Bombers ha volat fins a una zona molt propera i ha transferit el pacient a un altre aparell del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que l'esperava a la zona per evacuar-lo per aire fins a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. El seu pronòstic és greu i se li estan practicant diverses proves per delimitar l'abast de les lesions.

En l'operatiu hi ha participat personal del GRAE d'Olot, així com quatre dotacions terrestres dels Bombers, dues de les quals eren de Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) que feien una ruta de vigilància en una zona propera.

Una excursionista de 51 anys s'ha fracturat aquest matí un turmell a Setcases, a la zona de l'estació d'esquí de Vallter 2000. En no poder accedir-hi amb ambulància, un helicòpter amb personal del GRAE d'Olot l'ha atès i traslladat fins l'heliplataforma de Campdevànol. Allà, una ambulància del SEM l'ha evacuat cap a un hospital del mateix municipi.

També aquest matí, els Bombers han assistit un jove de 21 anys que ha caigut d'esquena mentre es dirigia a escalar a Montserrat, a la via Gandhi. Una dotació terrestre l'ha atès i traslladat fins al final del camí. Una ambulància del SEM que l'ha evacuat fins a l'Hospital del Mar de Barcelona. El jove ha patit una contusió a l'esquena i el seu pronòstic és lleu.

Un altre helicòpter dels Bombers, amb personal del GRAE de Cerdanyola del Vallès i un infermer del Grup d'Emergències Mèdiques (GEM), ha intervingut cap a les 12h del migdia en el rescat d'un home que ha caigut per uns 30 metres de pendent a la tartera del Pedraforca.

L'aparell ha evacuat el ferit fins l'heliport de Berga, des d'on una ambulància del SEM l'ha traslladat fins a un hospital d'aquest municipi. El ferit, un home de 67 anys i veí de Cunit, ha patit una contusió costal i un traumatisme cranioencefàlic lleu.

El mateix operatiu ha treballat una mica més tard, poc abans de les 14h, en un altre rescat a Collbató. En aquest cas s'ha tractat d'una dona de 30 anys i veïna de Badalona que ha s'ha trencat una cama en un lloc de difícil accés mentre feia la via ferrada de Les Dames. L'helicòpter dels Bombers l'ha evacuat directament fins a l'hospital Parc Taulí de Sabadell. La pacient ha patit una fractura oberta a l'alçada del mal·lèol de la cama dreta.

Els Bombers han tancat la jornada amb un altre rescat a la muntanya de Montserrat. Una dona de 40 anys s'ha fet mal al turmell mentre escalava el Coll de les Portelles, al municipi de Collbató.

Un helicòpter de rescat amb personal del GRAE i un infermer del GEM han intervingut en el rescat, acompanyats d'una dotació terrestre.

La víctima ha estat traslladada fins a una zona propera on una ambulància del SEM l'ha atès i evacuat fins a l'hospital de Martorell. Segons les primeres informacions, ha patit un esquinç de turmell.

Un altre rescat dissabte al vespre

Els Bombers van atendre una persona dissabte al vespre a l'Alt Àneu. Es tracta d'un excursionista que feia la ruta dels Carros de Foc i que es va quedar sense forces entre la penya Blanca i el pic Pineto, quan es dirigia al refugi del Pla de la Font.

Un helicòpter de rescat amb membres del GRAE de la Seu d'Urgell va evacuar l'home i la seva parella, il·lesa, al parc de Bombers d'Espot. Des d'allà, una ambulància del SEM els va atendre i donar d'alta in situ.

Davant la gran acumulació d'aquest tipus d'accidents, els Bombers de la Generalitat recorden la importància de preparar bé qualsevol activitat a muntanya i tenir en compte que cal anar-hi ben equipats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS