Societat

societat

Alarma a Toses per l'estat de la cabana del Clot de la Fou

És una de les principals cabanes de pastors del pla d'Anyella

És del 1868 i ara està en molt mal estat

La cabana de pastors del Clot de la Fou, al pla d'Anyella de Toses, s'està ensorrant. Per evitar que es perdi un element important de l'arquitectura popular, el Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès ha posat en marxa una campanya de micromecenatge per aconseguir els 4.000 euros que costa rehabilitar-la. Data del 1868 i és una de les cabanes principals que hi ha en aquest pla, que és un dels punts més emblemàtics de la transhumància catalana.

L'entitat ja ha aconseguit recollir 500 euros, als quals se n'hi han d'afegir de recursos propis. Sigui com sigui, els responsables d'aquest centre han alertat que la intervenció a la cabana del Clot de la Fou és molt urgent.

Aquesta cabana va ser citada per l'anomenat grup de folkloristes de Ripoll, d'entre els quals destaca la figura de Tomàs Raguer, fundador del Museu Folklòric de Ripoll, avui Museu Etnogràfic. És precisament en aquest museu on es reprodueix el popular diorama dels pastors amb una de les cabanes del pla d'Anyella, una de les peces destacades d'aquest equipament. És de l'any de 1932 i va ser creat pels escenògrafs Salvador Alarma i Josep Mestres, resultat del treball de camp fet abans per l'equip de folkloristes.

La campanya per evitar la pèrdua de la cabana del Clot de la Fou s'emmarca en una sèrie d'accions que el Centre d'Estudis Comarcals dels Ripollès ha posat en marxa per reivindicar la transhumància i el paper d'aquesta al llarg de la història. Així, ha fet un curs a la universitat d'estiu de la Universitat de Vic i ha fet la ruta entre el Lluçanès i el Ripollès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El vi badaloní de Sant Jeroni

Badalona
GIRONA

El caos a Rodalies afecta veïns i visitants de la mostra floral

GIRONA
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Reforma integral del pàrquing a la Corxera, amb tarifes toves

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

TERRASSA
LA CRÒNICA

‘Ace’ i partit al paternalisme tennístic

MEDI AMBIENT

Calella deixa en mans de la natura la recuperació de la sorra perduda a la platja de Garbí

CALELLA
GIRONA

L’Ajuntament es queixa de falta de recursos extra per executar els projectes dels fons Next Generation

girona
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona