Societat

medi ambient

La sequera obliga a ampliar la temporada de la tòfona

Agricultura autoritza quatre municipis de la comarca del Solsonès a allargar fins al 31 d'agost la recollida de la tòfona d'estiu

La falta de pluges a l'hivern i la primavera perjudica la sortida del fong

La falta de pluges s'està deixant notar sobre l'escorça terrestre, amb boscos secs i amb alt risc d'incendi forestal, i també sota terra amb una temporada de la tòfona molt dolenta. En aquest context, el Departament d'Agricultura ha decidit ampliar fins a finals de mes el període en què està permès la recol·lecció de la tòfona d'estiu (Tuber aestivum) a quatre municipis del Solsonès que ho havien sol·licitat.

Habitualment, el període de recollida arrenca l'1 de maig i acaba el 15 d'agost al Solsonès nord, a Osona i al Berguedà, que és on l'administració permet allargar més el període de recollida. Tal com indicava dimarts l'ordre d'Agricultura publicada en el DOGC, “la climatologia d'enguany ha endarrerit el procés de maduració” de la tòfona d'estiu i és per això que s'ha allargat quinze dies el termini als municipis de Guixers, la Coma i la Pedra, Odèn i Sant Llorenç de Morunys, tots situats al nord del Solsonès.

La tòfona és un fong que creix amb els canvis sobtats de temperatura. La més apreciada, la negra, es desenvolupa a la tardor i a l'hivern amb els contrastos tèrmics quan el termòmetre va a la baixa, mentre que la tòfona d'estiu madura quan hi ha grans calorades. Els tofonaires del Solsonès havien observat que amb els últims episodis de calor la tòfona ha madurat molt, fet que els permetia allargar la temporada i rescabalar-se del mal any que fins ara han tingut. D'acord amb aquest fet, es va sol·licitar l'allargament de la temporada, que ara s'ha concedit.

Pere Muixí, tofonaire i cultivador, explica que a principi d'any ja s'esperava una temporada dolenta i que ara s'han confirmat els pronòstics. Les causes cal buscar-les en l'escassetat de pluja de la tardor. L'estrès hídric no s'ha corregit amb les pluges d'aquest estiu, ja que l'aigua que ha caigut no ha estat suficient per estimular el fong. La tòfona té un procés de formació d'entre sis i nou mesos, entre que neix i acaba madurant.

Un fong que es paga de 35 a 60 euros el quilo

La tòfona d'estiu és, dels tres tipus d'aquest fong, la menys apreciada. El seu preu actual al mercat és d'entre 35 i 60 euros el quilo, lluny dels 420 euros que durant els últims deu anys s'ha pagat de mitjana per la tòfona negra. La temporada de la negra arrenca el 15 de novembre i dura quatre mesos. Aquest any les previsions també són magres. “No tenim esperances que hi hagi una bona temporada”, assegura Muixí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona