Societat

El joc per massacrar catalans va tenir lloc al Castellet de Perpinyà

Associacions i partits polítics catalans no van poder impedir que el joc de rol sobre l'entrada de les tropes franceses a Catalunya al 1285 tingués lloc durant les Journées du Patrimoine

De res haurà valgut la intervenció dels càrrecs electes d'Unitat Catalana a l'ajuntament de Perpinyà, de la majoria municipal. Ni la del conseller municipal d'oposició de Convergència Democràtica de Catalunya ni la de nombroses entitats catalanes per protestar contra una iniciativa de joc de rol que proposava de posar-se en la pell dels croats francesos que van envair Catalunya i massacrar la seva població l'any 1285. El joc de rol era responsabilitat de la comissió municipal del patrimoni -dirigit per l'historiador Ramón Sala- que l'havia programat amb l'argument que “donar a conèixer la nostra història”. Finalment, doncs, va tenir lloc al Castellet de Perpinyà durant el passat cap de setmana, malgrat l'anunci de la seva suspensió fet el dia abans. Jaume Roure, delegat dels afers catalans de l'Ajuntament afirma que “divendres el batlle de Perpinyà em va assegurar que el joc es retirava, jo estava fora de Perpinyà i em vaig donar per satisfet”. Després de la intervenció de l'elegit catalanista “algú altre devia parlar amb el batlle” confessa Roure “perquè el joc fos mantingut”. En plena polèmica Maurice Halimi, batlle-adjunt encarregat de la Cultura a l'Ajuntament va reconèixer també que el joc era un error i que «si hem d'estar d'un dels costat, és del dels massacrats». Per la seva banda, el president de l'Aglomeració Perpinyà-Mediterrània i exbatlle de Perpinyà Jean-Paul Alduy va mostar el seu desacord amb aquest joc programat durant les Journées du Patrimoine en una intervenció radiofònica. Altres responsables culturals de Perpinyà com Jordi Vidal consideren, a títol personal que “fer aquest joc a Perpinyà respon més a la bestiesa i ignorància d'alguns que a la mala fe contra els catalans”.

L'organitzador del joc, el guia turístic Thomas Carpentier es vantava que el joc s'havia fet malgrat les pressions del regidor dels afers catalans Jaume Roure en una lletra adreçada a la bloguista Margarida Aroles que podeu llegir aquí. En el perfil de Facebook de Carpentier hi han comentaris despectius contra els nord-catalans contraris al joc, comentaris de l'estil “sabia que els antics catalans eren pèl-rojos i amb els ulls de color diferent, ara han canviat aquestes característiques per una sola: la trisomia”.

Es tractava d'un joc «per tots, de 7 a 97 anys» sobre la croada de 1285 decidida pel papa Martí IV amb el rei de França Felip l'Ardit al seu capdavant contra el reialme català i el seu rei Pere el Gran acabat de ser excomunicat. El joc, proposava de «prendre la ruta de Catalunya» amb el rei i assetjar i prendre les ciutats de «Perpinyà, Elna i Girona...» Durant aquesta invasió de Catalunya tota la població de la vila d'Elna -homes, dones i infants- va ser tancada a la catedral i massacrada, i la ciutat arrasada.

Per la seva banda, Daniela Grau d'Elna, en una lletra de denúncia d'aquest joc convoca “en nom de la comissió organitzadora del Dia de la memòria d'Elna, a participar als actes del proper mes de maig” per commemorar la massacre de la població durant la croada de Felip l'Ardit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.