Societat

Un nou incendi crema 5.500 hectàrees al País Valencià

El foc va afectar sis municipis de la comarca dels Serrans i va fer evacuar 2.000 persones

Nova alarma a l'interior de València

El fort vent de ponent va dificultar els treballs d'estabilització

El foc torna a acar­nis­sar-se amb el País Valencià. Quan a penes han pas­sat dos mesos dels dos incen­dis que es van decla­rar a Cor­tes de Pallars (la Vall de Cofrents) i Andi­lla (els Ser­rans) i que van cre­mar més de 50.000 hectàrees, les fla­mes tor­nen a dei­xar un pano­rama deso­la­dor en la geo­gra­fia valen­ci­ana.

L'últim incendi, que es va ini­ciar cap a les qua­tre de la ves­prada de diu­menge pas­sat en una zona de matolls pro­pera a la cen­tral elèctrica de Xule­lla (els Ser­rans), ha cre­mat 5.500 hectàrees, segons les pri­me­res esti­ma­ci­ons ofer­tes per la Con­se­lle­ria de Gover­nació a última hora d'ahir.

En el tan­ca­ment d'aquesta edició, el con­se­ller Serafín Cas­te­llano donava per esta­bi­lit­zat el foc, després d'una jor­nada molt com­pli­cada a causa de les difícils con­di­ci­ons climàtiques, sobre­tot per les for­tes rat­xes de vent de ponent, que van empènyer les fla­mes ràpida­ment fins a crear un front de deu quilòmetres, el fum del qual va ser visi­ble des de les Illes.

La virulència del foc va obli­gar a desa­llot­jar unes 2.000 per­so­nes de Xule­lla, però també de Xes­tal­gar i Pedralba, que amb Sot de Xera, Bugarra i Casi­nos eren les pobla­ci­ons afec­ta­des per l'incendi. També va ser neces­sari tallar vuit car­re­te­res a la zona.

Men­tres­tant, s'inten­tava apa­gar les fla­mes amb un gran des­ple­ga­ment de mit­jans aeris i ter­res­tres. En les tas­ques d'extinció hi van tre­ba­llar unes sis-cen­tes per­so­nes, dis­tribuïdes en 42 mit­jans aeris i 31 de ter­res­tres, entre els quals hi havia la uni­tat mili­tar d'emergències, des­plaçada a la zona a última hora de diu­menge, i diver­sos dis­po­si­tius del Minis­teri d'Agri­cul­tura.

Amb l'incendi esta­bi­lit­zat, la pri­o­ri­tat per als tre­ba­lla­dors que es man­te­nien sobre el ter­reny la pas­sada nit era sege­llar el perímetre i refre­dar la zona cre­mada. “Que­den alguns punts calents i amb el vent de ponent que bufa no podem des­cui­dar-nos”, expli­cava Cas­te­llano. Pel que fa a les cau­ses, el con­se­ller va afir­mar que els tècnics de la Guàrdia Civil i la con­se­lle­ria inves­ti­ga­ven diver­ses hipòtesis, entre elles que poguera haver estat pro­vo­cat. El també secre­tari gene­ral del PPCV va deta­llar que les fla­mes havien cre­mat sobre­tot massa fores­tal –matolls i pinar– ja refo­res­tada després del gran incendi que el 1994 va devas­tar la zona. El foc ha cas­ti­gat altre cop una de les dues comar­ques afec­ta­des pels incen­dis de final de juny, que van arra­sar 48.000 hectàrees, a l'inte­rior de València. També ha tor­nat a pro­vo­car les crítiques de l'opo­sició i dels eco­lo­gis­tes, que insis­tei­xen que aquests sinis­tres es podrien evi­tar inver­tint més en pre­venció.

LES XIFRES

10
carreteres
van quedar tallades ahir al migdia per les flames a la comarca dels Serrans.

LA FRASE

Governació va tardar dues hores a enviar els primers avions a la zona de l'incendi
Juan Ponce
diputat de compromís
600
efectius
dels mitjans aeris i dels terrestres treballen ininterrompudament en les tasques d'extinció.

L'estiu més calorós i la comarca més seca

Amb la incògnita de saber quina causa va motivar l'incendi –Governació estudiava diverses hipòtesis–, a la ràpida propagació del foc hi va contribuir el mateix fenomen que va fer extremament devastadors els primers incendis de l'estiu: temperatures per damunt dels trenta graus, una humitat inferior al 30% i ratxes de vent de més de 30 quilòmetres per hora. Un autèntic còctel molotov.

A aquesta circumstància, a què s'aferrava el conseller per desviar l'atenció de les crítiques pel retard en l'actuació i les retallades en prevenció de foc i manteniment dels espais naturals, s'hi afegeix la dada que ahir oferia el responsable d'Aemet a València, Jorge Tamayo. I és que la comarca dels Serrans ha sigut la que més calor ha patit aquest estiu, que passarà a la història com el segon més calorós des del 1950, i on menys ha plogut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.