Escapades

La cartoixa d'Escaladei

De la cartoixa al cel

Un passeig pel Montsant, per gaudir de paisatges preciosos i de racons on la història sembla que s'hagi deturat

El lloc on es reuneix el cel i la terra. Així concebien les muntanyes sagrades els pobles antics, segons diu Mircea Eliade. A Catalunya, Montserrat és l'exemple més potent de la sacralització d'una muntanya, però n'hi ha molts altres. La serra de Montsant va ser considerada la muntanya santa de la Catalunya Nova, sobretot amb l'arribada dels cartoixans i la construcció de la cartoixa d'Escaladei, el 1194. La cartoixa, el primer monestir de l'orde de Sant Bru a bastir-se a la península Ibèrica, es va fundar gràcies a una concessió d'Alfons I, que volia repoblar aquelles terres arrabassades als musulmans. Les donacions i les compres posteriors van engrandir les possessions dels cartoixans que van arribar a ser senyors d'un territori tan gran com l'actual Priorat.

La cartoixa

Actualment la cartoixa forma part de la xarxa de monuments del Museu d'Història de Catalunya. Una visita a l'espai dóna fe de la grandiositat de l monestir i de la bellesa del lloc on va ser construït, en una vall protegida per la serralada del Montsant. Com altres cartoixes de l'època, la d'Escaladei disposava dels edificis on feien vida els monjos, i altres espais amb recintes destinats al conreu de la terra, estables, magatzems, etc. L'església de Santa Maria, el primer claustre, una dotzena de cel·les, la sala capitular, el refetor, algunes capelles i algunes dependències del servei fora del recinte de clausura van ser les primeres construccions. L'església, per exemple, va quedar enllestida el 1228. Amb el temps, el monestir va créixer en diversitat d'estils i el segle XVI es va decidir reformar tot el conjunt. Aquestes modificacions es van allargar fins al segle XVIII i van donar un aire barroc al complex. Però a principis del XIX, la desamortització de Mendizábal va fer que els monjos haguessin de deixar el monestir. Com en altres indrets, la cartoixa va ser saquejada, cremada i pràcticament destruïda. Declarada bé d'interès nacional, des del 1980 s'hi han dut a terme diverses obres de restauració.

Al Montsant

L'any 2002 un dels espais naturals més singulars de Catalunya era declarat Parc Natural dela Serra del Montsant. La zona és plena de racons i paisatges de gran bellesa, els uns naturals, com ara els grans cingles, les balmes i els barrancs, i els altres construïts per l'home, com ara els masos, els molins, les ermites i la mateixa cartoixa d'Escaladei.

Adreça. Camí de la Cartoixa, s/n. Escaladei - la Morera de Montsant (Priorat). Tel: 977 82 70 06 www.mhcat.cat/monuments/cartoixa_d_escaladei Per arribar-hi. Des de Barcelona. Autopista AP-7, direcció Tarragona. Sortida 32. Voregeu Reus, N-340, a l'altura de Borges del Camp, cal que agafeu la C-242, continueu per la T-702 cap a Poboleda i la TV-7022 fins a Escaladei. Des de Tortosa s'hi pot arribar per la C-12, enllaçant amb la T-714 i la T-702. Horari. Dies 12 i 13 d'octubre: de 10.00 a 14.00 h i de 15.00 h a 19.00 h. De dimarts a diumenge, incloent-hi els festius: fins al 31 de maig: de 10.00 a 13.30 h i de 15.00 a 17.30 h. Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener. Parc Natural de la Serra de Montsant. Plaça de la Bassa,1. La Morera de Montsant. Tel: 977 82 73 10 www.gencat.cat/parcs Turisme Priorat. www.turismepriorat.org Catsud. www.catsud.com El Brogit Guiatges. www.elbrogit.com

Cap de setmana llarg al Montsant

M.J.R.

Fer escalada, passejar pels antics camins, visitar els pobles, els cellers... Són moltes les activitats que es poden fer a la zona. I també es pot optar per les activitats guiades que s'hi organitzen. El cap de setmana que ve, per exemple, l'empresa Catsud organitza tres sortides que es poden fer juntes en tres dies o triar-ne una. Les propostes passen per visitar la banda nord del parc natural, per obtenir-ne unes vistes superbes el dia 12; visitar un espai màgic, el racó de les nimfes, el 13, i passejar per llocs aleshores freqüentats per ermitans en una visita al Montsant espiritual, el 14. El Brogit Guiatges proposa una sortida el dia 13 per visitar dominis cartoixans. La sortida inclou la visita a la cartoixa d'Escaladei i els cellers, amb la possibilitat de fer un tast de vins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.