Societat

meteorologia

Un front de pluges posa fi a la propina de l'estiu

Protecció Civil activa l'Inuncat per risc de pluges intenses

Els hotelers confien a fer un bon pont tot i el temps

És temps de fer armaris. La propina de l'estiu, en forma de calor intensa i xafogor a bona part del país, arriba a la fi. La irrupció del front fred i de pluges aquests dies marca, definitivament, el canvi de cicle i l'arribada de les primeres temperatures “pròpiament de tardor”, segons el Servei de Meteorologia de Catalunya.

Tot i ser molt esperades per combatre la sequera, l'arribada de les pluges de tardor sempre provoca algun ensurt en forma d'excés d'aigua. Per això, a Protecció Civil van activar ahir la prealerta de l'Inuncat, en previsió de pluges intenses al litoral i prelitoral. L'alerta s'havia de mantenir fins a ben entrada la matinada d'avui.

En l'àmbit estricte de la previsió, la situació de pluges ha de començar a perdre intensitat avui i desaparèixer demà diumenge. Les temperatures aniran a la baixa, sobretot en les mínimes nocturnes.

Tot i l'alerta, de moment les pluges han fet més bé que mal i, sobretot, han animat l'inici de la temporada de bolets que havia arrencat fluixa, i el sector turístic que es mou al darrere. D'aquesta manera, els hotelers de les comarques del Berguedà i el Solsonès treballen aquests dies amb l'expectativa de fer el ple.

Pendents del cel

“La gent estava pendent del cel”, va explicar l'hoteler Carles Fígols, en declaracions a l'ACN. Fins ara la falta de pluges i bolets ha provocat un descens de visitants d'entre el 15% i el 20% a les comarques centrals de Catalunya, sobretot al Berguedà.

Al Solsonès, la previsió d'ocupació és també de la totalitat de les places. Per exemple, al Càmping Solsonès la demanda és important i tenen tots els bungalous ocupats. “Aquests dies estem al cent per cent”, va explicar Josep Pintó, propietari de l'hotel Monegal de Sant Llorenç de Morunys.

Poblet tramita 50 carnets a buscadors de bolets

Tímid començament de la temporada boletaire a Poblet, la primera zona regulada de Catalunya. En només tres dies, s'han tramitat una cinquantena de carnets. Amb tot, des del Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) de Poblet s'entén que caldrà esperar a final de temporada per fer un balanç de la iniciativa. Es tracta d'una prova pilot de dos anys de durada i els diners que es recaptin revertiran en la millora de l'hàbitat micològic de la zona.

De moment, tot i les fortes pluges del 29 de setembre passat, encara és aviat per anar a buscar bolets en aquest paratge de la comarca de la Conca de Barberà. Bàsicament s'hi troben pebrassos i apagallums.

El carnet de boletaire costa 10 euros –es redueix a 1 euro per als veïns del territori– i dóna dret a collir bolets –un màxim de sis quilos per dia– en més de 3.000 hectàrees de zona regulada. El carnet és nominal i s'haurà de renovar cada temporada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva