Societat

Una festa estranya

Entitats, ajuntaments, centres educatius i de salut van obrir les portes ahir amb la voluntat de convertir la data del 12 d'octubre en una jornada laboral més

Ahir va ser festa, per a una gran majoria. Però, més que mai, va acabar sent una festivitat estranya. Estranya en tots els sentits, perquè va venir marcada per una jornada en què a la tradicional obertura de grans magatzems i comerços aquest any s'hi van afegir també escoles i instituts, alguns ajuntaments, un CAP i diverses entitats, que van reivindicar que “no hi ha res a celebrar”. Una iniciativa civil, novament, i pionera, marcada pel clima polític que es viu aquests dies. També, per acabar d'aigualir la diada, la pluja intermitent però intensa en molts llocs de les comarques gironines va fer acte de presència durant tot el dia.

Així, a banda de la Guàrdia Civil que sí que va celebrar la festa de la Hispanitat –coincidint amb la celebració de la seva patrona, la Mare de Déu del Pilar–, algunes administracions i centres educatius van decidir obrir les portes per primer cop, com ara l'ajuntament de Viladamat, que va erigir-se en el símbol de la batalla contra la festa aliena, la plasmació pragmàtica del “res a celebrar”. Amb la seva alcaldessa, Irene Palol (CUP), al capdavant, tots els treballadors municipals, sis, van decidir actuar amb la normalitat d'un dia de cada dia i van anar a treballar. “De fet, n'hi havia un de vacances i també ha vingut”, va explicar Palol, davant mateix de l'ajuntament. Al poble es veien establiments oberts, però el seguiment no era el que més importava a l'impulsora de l'acció. “Ja sabem que això és un acte simbòlic; ens ho prenem com un acte de normalitat, res més”, va afirmar. L'ajuntament de Viladamat també va tancar dimarts passat, la diada del País Valencià, una de les festivitats escollides per substituir el 12 d'octubre i el 6 de desembre.

Pel que fa l'Ajuntament de Celrà, un terç del personal va decidir treballar com si fos un dia normal. L'alcalde, Daniel Cornellà, també de la CUP, va manifestar el fet que “no hi ha res a celebrar, perquè, entre altres coses, històricament se celebra un genocidi dels pobles de l'Amèrica del Sud”. Va recordar que, no fa tant de temps, aquesta festivitat s'havia denominat “el día de la raza”, amb totes les connotacions que comporta. L'activitat, que sol ser més fluixa els divendres, va ser mínima, però, segons Cornellà, alguns ciutadans els van agrair la iniciativa des que es va anunciar.

Els dos consistoris van confirmar que compensaran els funcionaris que van anar a treballar ahir amb un dia de festa per Sant Jordi.

A l'Ajuntament de Girona també alguns administratius van anar a treballar, però en caràcter de règim intern i sense que la iniciativa permetés obrir al públic. Tot sigui per no celebrar una festivitat que, per molts, és aliena.

Salut

El CAP de Sarrià obre com un “dia normal”

El centre d'atenció primària de Sarrià de Ter va ser l'únic centre de salut de Catalunya que va obrir ahir, després que un terç de la plantilla –en total, 10 persones– sol·licités treballar el 12 d'octubre, renunciant a la compensació d'un altre dia festiu. Molts usuaris van agrair la iniciativa, els uns per motius ideològics, els altres simplement per pragmatisme, però el cas és que es va poder avançar feina. La directora del centre, Ester Fages, va dir que fins i tot els van regalar una caixa de bombons per agrair-los l'esforç. Jordi Taberner, el metge impulsor de la iniciativa, va manifestar sentir-se “més còmode treballant com un dia normal”, ja que mai havia celebrat aquesta festivitat, “tan horrorosa pel que representa”. Entre el personal que es va afegir a la proposta hi va haver infermers, pediatres i personal mèdic i administratiu. Per la seva banda, el president de Solidaritat (SI) va visitar el CAP per agrair al personal del centre que hagi assistit al lloc de feina amb tota naturalitat, i hagi demostrat així que “els catalans no tenim res a celebrar”.

Comerç

Botigues i grans magatzems oberts

Que la d'ahir era una jornada estranyament festiva ho reflecteix que molts complexos comercials van obrir, així com alguns petits comerços de diversos municipis de la demarcació. Girona i Sarrià de Ter són alguns dels llocs on es van veure més persianes amunt, tot i que la pluja va concentrar més l'afluència de públic en grans magatzems, com sol ser habitual. La xarxa de supermercats Bonpreu, que va anunciar fa dies que obriria, va veure compensada la decisió, en vista de les llargues cues que van tenir durant el dia d'ahir.

La font de la plaça Catalunya es tenyeix de ‘sang'

L'Escola Ridolaina de Montellà, a la Cerdanya, va ser la primera a decidir obrir el 12 d'octubre. Des d'aleshores, desenes de centres educatius de tot Catalunya es van afegir a la iniciativa. Entre altres, a les comarques gironines cal esmentar les activitats que van organitzar escoles com ara el CEIP Sant Jordi de Bonmatí, el centre Joaquim Vallmajó de Navata i els instituts de Santa Coloma de Farners i Pere Alsius de Banyoles. A la Universitat de Girona, també es van programar alguns actes, com ara projeccions de diapositives i xerrades diverses, encara que no van gaudir de gaire afluència de públic.

La font,

de la qual va brollar ahir aigua vermella


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Olot

Compren una antiga tèxtil per consolidar una illa educativa

Olot
Olot

La Plataforma Protegim el Volcà Montsacopa rep el suport de tres associacions de veïns

Olot
SOCIETAT

Els col·lectius LGTBI de Barcelona reclamen la superilla 28 de Juny

Barcelona
Societat

Cremen una bandera LGTBI penjada en un forn de Trinitat Vella

Barcelona
Societat

Lleida declara en ruïna imminent les dues naus cremades la revetlla de Sant Joan

Lleida
EDUCACIÓ

Conflicte entre docents i direcció a l’institut El Til·ler de les Franqueses

Les Franqueses del Vallès
Urbanisme

Tall de carrils a la ronda de Dalt per la cobertura d’un nou tram

Barcelona

Prop de 200 nens i nenes participen en les activitats de CaixaProinfància

GIRONA
MEDI AMBIENT

L’Energètica farà la primera compra de projectes renovables

Barcelona