Societat

Rentat de cara a les coves del Salnitre

Collbató aposta per restaurar el seu principal actiu turístic i atraure més visitants a una població situada al peu de Montserrat. Es canviarà la il·luminació per tractar la malaltia verda que afecta part de la cavitat

El consistori vol crear un centre de benvinguda
Les coves van rebre 22.000 visitants l'any passat
El projecte de millora inclou un nou pla de seguretat

A les entra­nyes de la mun­ta­nya de Mont­ser­rat exis­teix un espai ple de lle­gen­des far­ci­des per l'ima­gi­nari popu­lar de per­so­nat­ges místics, heroics i demoníacs. Un lloc on la ment pot volar fins a topar-se amb un bosc encan­tat, les ales d'un dia­ble i un grup de cava­llers o fan­tas­mes. De visita obli­gada pels amants de la geo­lo­gia, les coves del Sal­ni­tre de Coll­bató viu­ran els pro­pers mesos un procés de res­tau­ració inte­gral per garan­tir-ne l'òptima con­ser­vació. Patei­xen la malal­tia verda. Les con­di­ci­ons ambi­en­tals de llum i tem­pe­ra­tura afa­vo­rei­xen l'apa­rició d'uns micro­or­ga­nis­mes que afec­ten pedres i parets. El pro­jecte, pres­su­pos­tat en gai­rebé 650.000 euros i cofi­nançat pel Fons Euro­peu de Desen­vo­lu­pa­ment Regi­o­nal (Feder) i l'Ajun­ta­ment –a través de la Dipu­tació–, inci­deix en la il·lumi­nació de la cavi­tat de mig quilòmetre de llarg i que suporta una tem­pe­ra­tura de 14 graus i una humi­tat d'un 97%.

La reha­bi­li­tació també inclou altres aspec­tes, com la millora del pla d'emergència i l'impuls turístic de l'espai més emblemàtic d'un poble de menys de cinc mil habi­tants situat al peu de Mont­ser­rat. «Les coves són el buc insígnia del pro­jecte de desen­vo­lu­pa­ment turístic i econòmic que volem dur a terme», explica l'alcalde con­ver­gent Ramon Fer­rer. La fórmula és sen­zi­lla. El con­sis­tori vol atraure al cen­tre del poble bona part dels 22.000 visi­tants anu­als de les coves. Com? Sumant a la res­tau­ració de la cavi­tat la millora de l'entorn amb la reno­vació de l'actual àrea de pícnic per crear un cen­tre de ben­vin­guda que pot incloure un espai d'inter­pre­tació geològica de la mun­ta­nya, una àrea d'acti­vi­tats com­ple­mentàries –esca­lada i tiro­lina–, res­tau­rant i ser­veis. «Ara la gent ve, visita les coves i dues hores després, marxa. Espe­rem que en roman­guin dues més a Coll­bató i que, per exem­ple, visi­tin altres punts d'interès dins del poble, com l'espai museístic d'inter­pre­tació de l'orgue, per ampliar l'opor­tu­ni­tat de negoci de comerços i res­tau­ra­dors», diu Fer­rer abans d'afe­gir amb cert orgull: «A Coll­bató s'han cons­truït els orgues de Mont­ser­rat i de la Sagrada Família.»

Un total de 244 gra­ons donen la ben­vin­guda als visi­tants abans d'arri­bar a la porta de les coves, una entrada sen­zi­lla que amaga un espai monu­men­tal. La sala de la cate­dral n'és l'exem­ple, amb 35 metres d'alçada. Diuen que el seu nom té l'ori­gen en una antiga creença: hi cap la cate­dral de Bar­ce­lona. De moment, és l'espai reser­vat als con­certs i és on es pot escol­tar la pri­mera de les lle­gen­des de les coves del Sal­ni­tre, la de Man­suet. Hi con­vi­uen dues ver­si­ons: la del ban­do­ler que ama­gava a la cova els tre­sors que robava els visi­tants de Mont­ser­rat i la de l'heroi local que durant la Guerra del Francès va defen­sar les dones i nens del poble.

La immersió a les coves, però, s'ini­cia poc abans, quan el visi­tant creua la porta i topa amb el que, si es tractés d'una casa, seria el rebe­dor: un espai més petit que gran on, a més de poder veure un docu­men­tal, es té el pri­mer con­tacte amb el que es viurà durant l'hora i mitja llarga de visita. Res­se­guint les foto­gra­fies i els pla­fons infor­ma­tius es pot des­co­brir el lli­gam que exis­tia amb el mones­tir de Mont­ser­rat –els mon­jos gau­dien dels bene­fi­cis que supo­sava l'extracció del sal­ni­tre– i el vin­cle amb la bur­ge­sia cata­lana a finals del segle XIX i prin­ci­pis del XX. A poc a poc els sen­tits es van acos­tu­mant a la cova. Els ulls van des­co­brint les parets gra­nu­la­des i a la pell sent la humi­tat i la bai­xada de la tem­pe­ra­tura men­tre un sisè sen­tit apunta una rea­li­tat: entre aques­tes parets hi ha molts segles d'història. De fet, ja van ser uti­lit­za­des com a hàbitats i espais d'inhu­mació per grups pre­històrics i el seu sal­ni­tre va ser emprat per Jaume I per a la con­questa de València el 1237.

Les coves van ser exca­va­des l'any 1922 pel pro­fes­sor Colo­mi­nes. El gran salt qua­li­ta­tiu, però, es va donar al 1930 quan va arri­bar l'elec­tri­ci­tat. Tot i això, fins al 1985 l'única manera d'acce­dir al recinte, una vegada es van repren­dre les visi­tes després de la post­guerra, era amb mètodes espe­leològics; cor­des i llums de car­bur. A mit­jans dels vui­tanta, la Gene­ra­li­tat –l'àrea de Medi Natu­ral és el titu­lar de les coves– va refor­mar l'espai recu­pe­rant la il·lumi­nació i cre­ant un recor­re­gut més còmode i fàcil. Tot i això, actu­al­ment es pot veure el ras­tre de les esca­les escul­pi­des direc­ta­ment a la roca pels pri­mers espeleòlegs i visi­tants i de l'antiga porta d'entrada.

El mig quilòmetre de llar­gada que té la cova la con­ver­teix en la més llarga visi­ta­ble a Cata­lu­nya. Un cop superada la monu­men­tal sala de la cate­dral (on es pot veure la for­mació inte­rior de la mun­ta­nya), el recor­re­gut porta el visi­tant a la sala de les colum­nes i al resul­tat de la unió d'esta­lac­ti­tes i esta­lag­mi­tes. Enrere, els més ima­gi­na­tius han dei­xat un bosc encan­tat, un porc sen­glar i un gra­fit de l'abat Mun­ta­des.

A mesura que el camí avança també ho fa la malal­tia verda. La suma dels efec­tes de la il·lumi­nació i el C0² són molt visi­bles a la Sagrada Família, l'espai on es pensa que Gaudí es va ins­pi­rar per crear la basílica. La tècnica de Pro­moció Econòmica, Turisme i Ocu­pació de Coll­bató, Manela Del­gado, explica que amb la millora de la il·lumi­nació es pretén acon­se­guir que la malal­tia verda no avanci. El canvi lumínic també ser­virà per crear esce­nes i ofe­rir al visi­tant un nou espec­ta­cle. El pro­jecte de res­tau­ració també inclou la ins­tal·lació de con­tro­la­dors d'ambi­ent per fer un estudi més exhaus­tiu de la malal­tia i poder pren­dre noves mesu­res de con­ser­vació. Del­gado apunta que actu­al­ment hi ha una part de la cova, la més pro­funda, tan­cada al públic per estu­diar l'evo­lució del fong sense llum. Així, la visita acaba a l'ano­me­nada sala de la Verge, un dels espais que més han patit la inter­venció dels homes. Fa anys, la gent s'empor­tava, com si d'amu­lets es trac­tes­sin, tros­sos de les parets d'aquesta cavi­tat. De fet, la màgia i les cre­en­ces popu­lars han estat pre­sents i hi són en la història de les coves.

Viatge intel·lectual

Les coves es van convertir entre finals del segle XIX i principis del XX en un espai de pelegrinatge per a la burgesia intel·lectual de l'època. Cridats per la màgia de la muntanya de Montserrat, van visitar les coves Miquel Utrillo, Santiago Rusiñol, Ramon Casas i mossèn Cinto Verdaguer, i es van convertir en una important font d'inspiració. De fet, i malgrat que no està totalment documentat, es creu que Antoni Gaudí també es va deixar encisar pels misteris de les coves, que es van convertir en la font d'inspiració de la Sagrada Família. En el recorregut actual, hi ha una sala dedicada al geni català.

El geoparc català

El parc de la Catalunya Central ja forma part de la xarxa europea de la Unesco
joan rueda

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, que inclou tots els municipis del Bages i Collbató (Baix Llobregat), ja forma part de la Xarxa Europea de Geoparcs, un organisme que, sota el paraigua de la Unesco, n'agrupa una cinquantena arreu del continent. La candidatura de la Catalunya Central va ser admesa en la XI edició de la Conferència Europea de Geoparcs que va tenir lloc a finals de setembre a la localitat portuguesa d'Arouca.

El president del geoparc i conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages, Joan Vinyes, explica que «aquesta designació ens col·loca en el mapa del geoturisme o del que, per a la Unesco, és el turisme sostenible». Vinyes recorda que «a Catalunya, tradicionalment, el turisme es vinculava amb la platja i l'alta muntanya i per a la Catalunya interior hi havia pocs recursos». Les característiques geològiques de la zona, amb la muntanya de sal de Cardona, les coves del Toll de Moià, els parcs naturals de Montserrat o Sant Llorenç del Munt, les coves del Salnitre i una cinquantena de punts d'interès geològic i miner catalogats, van decidir a tirar endavant la proposta.

La Unesco reavaluarà d'aquí a quatre anys si el parc pot seguir dins de la xarxa. I en aquesta anàlisi, segons explica Vinyes, no només es valorarà l'oferta turística vinculada a l'oci, sinó, i sobretot, el que s'hagi fet per donar a conèixer el paisatge i la cultura de la zona. En aquest sentit, ja s'està treballant per poder difondre tot aquest llegat en escoles i universitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.