El toc manual de campanes d'Albaida pot declarar-se BIC immaterial
El costum porta més de huit segles marcant la vida de la localitat
Després de vuit segles fent història, la feina dels campaners d'Albaida, que durant generacions han fet possible que no s'haja interromput el toc manual, es veurà recompensada amb la declaració de Bé d'Interés Cultural Immaterial.
Així ho va anunciar la Directora General de Patrimoni, Marta Alonso, qui va visitar Albaida per a presenciar el Volteig de Solemnitat de tres parades. Marta Alonso va confirmar la imminent incoació de l'expedient obert per a la declaració de BIC de caràcter immaterial dels tocs manuals de campanes de l'Església Parroquial de l'Assumpció de Nostra Senyora d'Albaida.
És ja una realitat reconeguda que a mitjan segle XX, mentre la majoria de pobles i ciutats valencians electrificaren i motoritzaren els seus campanars, a Albaida, la colla de campaners va saber mantenir i perpetuar el toc manual de les campanes. Es per això, que Albaida ha estat l'única ciutat valenciana que ha mantingut el toc manual de campanes des de la conquesta. Un fet diferenciador que hui fa del toc manual, una tradició d'un valor immaterial incalculable que cal protegir per a evitar que es perda.
Així, des del segle XIII fins als nostres dies, els campaners albaidins han complit la consueta, la relació escrita de tocs en funció de les festivitats, els temps, els espais i les persones, cada dia de l'any. Un esforç que sembla que prompte es veurà recompensat amb la declaració de Bé d'Interés Cultural Immaterial.
En la declaració també estaran presents els tocs que es realitzen al Campanar de la Vila de Castelló de la Plana i als campanars de les Catedrals de Sogorb i València. A més de la protecció de les activitats, els coneixements i les tècniques dels tocs manuals, la futura declaració també inclourà la protecció genèrica de les instal·lacions i les campanes.