Societat

Sancionen dues barraques de Fires que venien alcohol a menors

Les barraques de l'associació de veïns Torres de Taialà i del Club Bàsquet Sant Josep seguiran obertes, però sense vendre alcohol

L'entitat esportiva considera que cal buscar altres fórmules, perquè no poden controlar més

La polèmica per la venda d'alcohol a menors durant les Fires torna a estar sobre la taula. Els Mossos d'Esquadra van aixecar dues actes el dia 1 de novembre a la matinada, una a la barraca de l'associació de veïns Torres de Taialà, i l'altra, a la del Club Bàsquet de Sant Josep, per haver venut alcohol a dos menors d'edat. La normativa preveu el tancament de la barraca, però les dues entitats van obrir ahir mateix una negociació amb l'Ajuntament de Girona i, finalment, les dues barraques seguiran obertes fins al final de les Fires, però no s'hi podrà vendre begudes amb alcohol.

La regidora responsable de Fires, Marta Madrenas, va explicar que, en les reunions mantingudes amb les dues entitats, aquestes “han demostrat penediment públic pels fets, reconeguts, i se'ls permetrà obrir”, això sí, sense que puguin vendre begudes alcohòliques. El consistori pren així la mateixa solució que ja va prendre l'any passat amb l'Atletisme Girona i amb el GEiEG, mentre que la UGT no s'hi va avenir i la seva barraca es va mantenir tancada.

Madrenas subratlla que des del consistori “sempre” han insistit “en aquest aspecte i se'ls va informar a la comissió de seguretat de la Copa”. La responsable municipal considera que “un tema com l'alcohol a menors no es pot frivolitzar ni trivialitzar”, i que “cal actuar en conseqüència”. Tot i això, entén que les entitats a les quals s'ha aixecat l'acta policial “segur que també ho veuen de la mateixa manera, perquè en cap cas volem criminalitzar cap de les entitats”. De fet, en el comunicat conjunt emès pel consistori i les dues entitats s'assegura que comparteixen “el combat per l'eradicació de pràctiques nocives per a la salut dels nostres adolescents”. Ara, les dues entitats s'enfrontaran a una sanció que pot anar des dels 150 fins als 300 euros, i no podran tenir barraca a la Copa en un període que va des de l'any fins als tres anys. A banda, l'expedient seguirà el seu curs.

Demanant carnets

El president del CB Sant Josep, Francesc Ferroni, garanteix que “la gent dela barraca demanava carnets a tothom de qui sospitàvem que no tenia l'edat, i en aquest cas era un noi alt i gros”. El mandatari del club també fa una reflexió i afirma: “Caldrà buscar altres fórmules, perquè les parades no podem fer de guàrdies jurats quan l'únic que pretenem és intentar tirar endavant l'entitat.” Per la seva banda, l'associació de Torres de Taialà va declinar fer cap mena de declaracions.

L'incident amb aquestes dues barraques se suma al del bar La Penúltima del carrer de Figuerola, on la Policia Municipal va aixecar una acta per la venda d'alcohol a una menor d'edat que tenia 16 anys. En aquest cas, la tramitació la fa la Generalitat i el bar pot arribar a rebre una sanció de fins a 3.000 euros.

LA XIFRA

300
euros
és la sanció màxima que poden rebre les dues entitats, a més de no ser a la Copa entre un i tres anys.

Una situació que es repeteix

L'aixecament d'actes per venda d'alcohol durant les Fires s'ha transformat en un fet habitual que es repeteix any rere any. L'any 2010, encara amb el govern tripartit en el consistori, es va advertir abans de les Fires del control que es faria, i els Mossos finalment van aixecar acta al Club Rítmica Girona i el Club Esquí Girona. L'any passat tampoc va ser una excepció i, malgrat el canvi de govern, llavors ja liderat per CiU, es va mantenir la mateixa política d'anys anteriors. De fet, amb CiU a l'oposició s'havien fet llargs debats sobre la necessitat de repensar el model de Fires. En l'edició de l'any passat va tocar el rebre a la UGT, l'Atletisme Girona i el GEiEG. Les entitats lamenten aquesta actuació i la vigilància constant a les barraques, perquè entenen que això criminalitza la Copa, malgrat l'esforç evident que fan les entitats per evitar la venda d'alcohol a menors. Les associacions i entitats també recorden que no són professionals i que la majoria necessiten l'ajut de voluntaris i de pares per poder cobrir totes les nits de barraques de Fires.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp