Festes populars i fires

Salàs de Pallars. (Pallars Jussà)

En record de l'antiga fira

La fira de bestiar de peu rodó de Salàs havia estat considerada la més gran de Catalunya. Ara la rememoren amb uns tractes molt especials

No fa tant de temps, les mules i els matxos eren imprescindibles per a les feines del camp i per al transport de mercaderies. I si avui els pagesos visiten els certàmens multisectorials per conèixer les darreres novetats en maquinària agrícola, llavors s'anava a fira per tancar tractes de compravenda de bèsties de peu rodó. La fira de Salàs havia estat considerada la més important de Catalunya en aquest àmbit i ja fa vuit anys que cada novembre els veïns del poble i visitants la rememoren. Enguany, a més, també es tindrà present de manera especial les trementinaires, que a la tardor anaven de poble en poble i de fira en fira a oferir les seves herbes i els seus remeis per a tota mena de mals.

La jornada de transferència tecnològica Present i futur de la tracció animal obrirà la fira dissabte. Al matí es farà una demostració de feines del camp i a la tarda tindrà lloc la sessió teòrica, amb una conferència a càrrec d'Alfred Ferrís. La vetllada s'allargarà amb ball de nit al Cafè Salon, amb la música de Joan Altarriba.

Lo Sobrany

Per recrear les negociacions entre compradors i tractants, a Salàs tenen lo Sobrany, una mulassa que diumenge surt en cercavila, ofereix el seu ball i després, plantada al mig de la plaça, es converteix en un dels protagonistes de l'obra de Pep Coll La venda del Sobrany, una representació de la companyia A Galet sobre el tracte de compravenda d'animals a la fira. Tot plegat tindrà lloc després de l'esmorzar popular i el cabaret al Cafè Salon. A més, durant el matí es podrà visitar una mostra de ruc català i cavalls, hi haurà ambientació teatral, s'oferiran tallers de trementinaires per a la mainada i el Centre d'Interpretació de l'Antic Comerç oferirà jornada de portes obertes, una oportunitat per visitar l'exposició Del Pirineu a la Pampa, sobre l'emigració pallaresa a l'Argentina a principis del segle XX, i les diferents botigues del museu. Al bar-museu es podrà fer un tast de ratafia. I és que s'ha convocat de nou el concurs de ratafia de nous. Finalment, després del dinar popular, es convidarà a passar una tarda de taverna amb The Foggy Dixie al Cafè Salon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ