CASTELLAR DEL RIU (Berguedà)

XXX Aplec del Pi de les Tres Branques

Trobada del catalanisme

Símbol de la unitat dels Països Catalans, el Pi de les Tres Branques, al pla de Campllong, agermana Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Tres branques, una sola soca. L'excursionisme de finals del segle XIX el va agafar com a centre d'aplecs i cantades, però la seva popularitat arribaria definitivament el 1888, quan mossèn Jacint Verdaguer el va convertir en símbol amb el poema «Lo Pi de les Tres Branques» fent somiar el rei Jaume I, als peus de l'arbre, que seria rei del Principat de Catalunya, València i Mallorca. Al voltant del pi, declarat arbre monumental per la Generalitat el 1987, cada tercer diumenge de juliol se celebra un aplec patriòtic, que aquest any arriba a la trentena edició.

L'arbre va morir el 1913 i només en va quedar el tronc mort. El 1987 el Pi de les Tres Branques, molt deteriorat i assecat pel pas dels anys, va ser declarat arbre monumental per la Generalitat de Catalunya. També es va declarar arbre monumental l'anomenat Pi Jove, que es troba al mateix indret i és usat com a símbol nacionalista des de 1921, i on es reuneixen cada any els joves independentistes.

Entre la festa i la reivindicació, el pi de tres besses és l'escenari d'una trobada del catalanisme. Ballada de gegants, de sardanes, Els Segadors i els parlaments, sempre amb to reivindicatiu i patriòtic, són els actes que el fan tradicional.

L'aplec del Pi de les Tres Branques té el suport d'organitzacions polítiques catalanistes i independentistes de tota mena, com Unitat Nacional, el PSAN, Estat Català, la JNC, Esquerra Republicana de Catalunya, Maulets, la CAJEI o el Moviment de Defensa de la Terra, entre d'altres.

M. JOSÉ RODRÍGUEZ

19 de juliol. Des de les 11.30 hores, al pla de Campllong, gegants, sardanes i parlaments. A les 13.30 hores, dinar popular i a les 15 hores, concert.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Gael Rodríguez
Alcalde de Portbou per Sumem x Portbou (PSC)

“Podem dir que finalment Portbou té projecte”

Portbou

La regla, el tabú menstrual

Barcelona
educació

Torna la lluita al carrer i a l’aula

Barcelona
La crònica

Mutilats inesquinçables

MEDI AMBIENT

El Maresme farà el projecte per reomplir l’aqüífer de la Tordera

Mataró
SALUT

El programa per a la prevenció i l’abordatge de l’obesitat infantil es posa en marxa a 35 municipis

BARCELONA

La malaltia que callen

Barcelona
SOCIETAT

En Joan, en Musa i les cosidores, un exemple de la diversitat de Salt

salt

L’AMB impulsa un servei metropolità de moto elèctrica compartida

Barcelona