Societat

El canal que va dur el progrés

La història del Baix Llobregat no s'entén sense el canal de la Infanta, una infraestructura promoguda al segle XIX pels agricultors del marge esquerre del riu que ara és reivindicada per diversos col·lectius

Hi va haver una època en què la gent ren­tava la roba, es banyava i jugava a la vora del canal de la Infanta. Hi va haver una època en què era la font d'aigua per a unes 3.000 hectàrees de camps de rega­diu des de Molins de Rei fins a Bar­ce­lona, pas­sant per Sant Feliu de Llo­bre­gat, Sant Joan Despí, Cor­nellà i l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat. D'aquests anys de bonança poca cosa queda més que el record dels més grans, una àmplia bibli­o­gra­fia, peti­tes parts al des­co­bert que encara ser­vei­xen per regar i alguns ves­ti­gis de la gran infra­es­truc­tura hidràulica pro­mo­guda pels agri­cul­tors a prin­ci­pis del segle XIX que va mar­car un abans i un després en la història del Baix Llo­bre­gat. La trans­for­mació dels cul­tius de secà en rega­diu, pri­mer, i més tard l'ús dels salts d'aigua per anar ins­tal·lant indústria a la zona van supo­sar una millora de la qua­li­tat de vida dels habi­tants de la zona.

L'equi­li­bri entre agri­cul­tura i indústria, però, es va tren­car. La pressió urbanística i indus­trial a què es va sot­me­tre el marge esquerre del Llo­bre­gat a mit­jans del segle XX va supo­sar el declivi del canal fins con­ver­tir-lo, en alguns punts, en una cla­ve­guera. Actu­al­ment, la major part dels 17 quilòmetres de l'antic rec, que fina­lit­zava al Bar­ce­lonès i anava a morir al mar, estan soter­rats i en desús. Encara, però, hi ha una zona de rega­diu que aporta aigua trac­tada a unes 300 hectàrees d'horts entre Molins de Rei i Sant Feliu de Llo­bre­gat i en res­ten nom­bro­ses mos­tres al llarg del seu recor­re­gut.

La con­ser­vació del que resta del canal de la Infanta com a patri­moni històric s'ha con­ver­tit en el cavall de bata­lla de diver­sos col·lec­tius de ciu­ta­dans, experts i pro­fes­si­o­nals. L'Hos­pi­ta­let, amb la pla­ta­forma Pro­te­gim el Canal de la Infanta, ha lide­rat aquesta rei­vin­di­cació els dar­rers mesos. El pro­jecte de l'Àrea Resi­den­cial Estratègica (ARE) de la Remunta que, ini­ci­al­ment, no reco­llia la pro­tecció d'un tram del canal, va des­per­tar els records de molts ciu­ta­dans que, com explica el coor­di­na­dor de la pla­ta­forma, Ire­neu Cas­ti­llo, «havien nedat, pes­cat i vis­cut al cos­tat del canal» i que, de la mà d'afec­ci­o­nats i experts en patri­moni, van ini­ciar un movi­ment de pro­testa que ha obtin­gut res­posta. L'Ajun­ta­ment ha fet marxa enrere i en la rede­fi­nició del plan­te­ja­ment urbanístic ha inclòs la con­ser­vació dels ves­ti­gis de l'antic rec.

La rei­vin­di­cació, a més de tras­lla­dar-se als plens muni­ci­pals de ciu­tats com Hos­pi­ta­let i Cor­nellà, ha pas­sat pel Par­la­ment i el govern català. La Direcció Gene­ral del Patri­moni Cul­tu­ral de la Gene­ra­li­tat va eme­tre abans de l'estiu un informe en el qual, tot i que es con­cloïa que el canal de la Infanta no reu­neix els requi­sits sufi­ci­ents per ser decla­rat bé cul­tu­ral d'interès naci­o­nal, es pro­po­sa­ven alter­na­ti­ves a la pro­tecció de l'antic rec. En con­cret, advo­ca­ven per la decla­ració de bé cul­tu­ral d'interès local d'ele­ments com la casa de com­por­tes –l'edi­fici on nai­xia el canal a Molins– i la museïtzació dels trams ori­gi­nals i dem­peus del canal.

A Cor­nellà, a instàncies de l'enti­tat l'Avenç, s'ha apro­vat una moció que reco­neix la importància del canal i es com­pro­met, «dins de les actu­als pos­si­bi­li­tats pres­su­postàries» a nete­jar la part del canal que està des­co­berta, donar més visi­bi­li­tat a les res­tes que hi ha a Can Mer­ca­der i senya­lit­zar el recor­re­gut. A Molins de Rei, es vol incloure en el catàleg de patri­moni històric de la ciu­tat la Casa de les Com­por­tes i s'està estu­di­ant quin tipus de pro­tecció se li pot donar al traçat de l'antic rec per la ciu­tat. Única­ment en resta al des­co­bert un tram a la sor­tida cap a Sant Feliu.

Recuperar el camí

L'Avenç de Cornellà proposa que es facin estudis urbanístics per crear un recorregut que uneixi tot el marge esquerre del riu Llobregat. Com explica el portaveu Ignasi Doñate, la voluntat de l'entitat és aconseguir que es creï un eix per a vianants lúdic que faci un recorregut per la història de la comarca. D'altra banda, existeix un dictamen de la Comissió Cívica del Patrimoni del Baix Llobregat en el qual es considera que el canal hauria de ser patrimoni (hidràulic) històric del Baix Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.