Societat

MEDI AMBIENT

Les nuclears invertiran 100 milions pel pla Fukushima

L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) dissenya les actuacions que s'han de fer en els tres reactors catalans per fer front a catàstrofes

El primer trimestre del 2013 obrirà l'MTI d'Ascó

Els tres reactors nuclears catalans rebran una inversió mínima de 100 milions d'euros fins al 2016 per adaptar-se al pla Fukushima, que recull les actuacions que s'han de dur a terme en les nuclears per millorar-ne la seguretat després de la catàstrofe japonesa. Així ho va explicar el director general de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs, José Antonio Gago, en la trobada anual amb els mitjans de comunicació. “La inversió anual a les tres nuclears és d'uns 150 milions d'euros; la tendència per als pròxims anys hauria de ser de reducció d'aquesta inversió, però les noves exigències faran mantenir el ritme inversor”, va manifestar Gago. L'adquisició d'uns equips elèctrics portàtils capaços d'oferir subministrament immediat en cas d'emergència serà una de les primeres inversions que farà l'ANAV. Amb tot, Gago va deixar clar que s'hauran d'executar “modificacions grans” que encara estan en fase de disseny i, per tant, no estan pressupostades.

D'altra banda, el director de la central nuclear d'Ascó, Manel Campoy, va explicar que el primer trimestre del 2013 entrarà en funcionament el magatzem temporal individualitzat (MTI) de residus nuclears. L'MTI té dues plataformes amb una capacitat de setze contenidors cadascuna i ja s'estan començant a fer proves de càrrega, però sense combustible. Serà la primera vegada que els residus nuclears s'emmagatzemen en sec a Catalunya, ja que fins ara es dipositaven a les piscines o s'enviaven a altres complexos nuclears. Campoy també va manifestar que s'establirà un programa anual de càrregues de combustible, per deixar més espai a les piscines. Pel que fa a la vida útil del magatzem de residus d'Ascó, serà fins al 2024, quan s'acabarà la llicència de la nuclear i permetrà ampliar la capacitat d'emmagatzemar combustible fins que es posi en marxa el cementiri nuclear de Villar de Cañas (Conca) que ha projectat l'Estat.

Campoy també va explicar que fa un parell de setmanes es va iniciar el procés de recàrrega de combustible a la unitat I d'Ascó. Durant les pròximes setmanes es faran més d'11.000 ordres de treball de manteniment preventiu i correctiu.

Finalment, els responsables d'ANAV es van pronunciar sobre la descontaminació del pantà de Flix, una obra que van indicar que s'hauria de fer “com més tard millor”. Tot i que els treballs d'extracció dels llots tòxics de l'embassament no afectaran el funcionament de la central, l'ANAV s'ha mostrat a favor dels alcaldes de l'Ebre que reclamen que no s'iniciïn les obres.

LA FRASE

A final de març es carregarà el primer contenidor al magatzem temporal individualitzat
Manel Campoy
director de la central nuclear d'ascó

Prop de 2.500 treballadors

Les nuclears d'Ascó i Vandellòs donen feina a un total de 2.478 treballadors, un miler dels quals són personal contractat directament per l'ANAV, mentre que la resta són d'empreses col·laboradores. Durant els últims quatre anys s'han incorporat més de 300 persones per afrontar l'envelliment de la plantilla. David Soro, responsable de manteniment, inspeccions i proves a Vandellòs II, és un dels treballadors del complex que destaca la importància del treball en equip i la formació. “La cultura de la seguretat la tenim molt interioritzada, tant que fins i tot em poso les ulleres per esporgar les moreres”, va dir Soro, que aspira a jubilar-se a “Vandellòs III”. En una conjuntura de crisi econòmica i de constant pèrdua de llocs de treball, els empleats de les centrals nuclears defensen que la producció d'energia nuclear “és la més econòmica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Segons un estudi, el 14,9% d'infants es van sentir sols durant el confinament

GIRONA
Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA