Societat

Cata..Lliure dels vinyaters de l'Empordà i la Catalunya Nord

L'Empordà i la Catalunya Nord comparteixen terres similars pel vi

Primera trobada de tast conjunt entre vinyaters de banda i banda de la frontera

“tenim els mateixos sòls, per això hi ha similituds”

Vinya­ters de l'Empordà i de la Cata­lu­nya Nord es van tro­bar ahir per una pri­mera cata... lliure dels vins del 2012 a l'espai dels Tem­plers de Nils, petita població de la plana del Ros­selló fun­dada pels Tem­plers i que depèn del muni­cipi de Pon­tellà. L'encon­tre l'han ano­me­nat així, Cata...Lliure. Hi havia “vins blancs, rosats, negres i dolços, de vini­fi­cació tra­di­ci­o­nal o inno­vant”, com expli­cava Ber­nard Marty, un dels enòlegs nord-cata­lans orga­nit­za­dors de la tro­bada. Aquesta “Tro­bada de les dues Cata­lu­nyes” (subtítol de la tro­bada) era orga­nit­zada per l'Ins­ti­tut Coo­pe­ra­tiu del Vi (ICV), el cen­tre enològic de la Cata­lu­nya Nord. Hi par­ti­ci­pa­ven una sei­xan­tena de vins de cellers coo­pe­ra­tius i par­ti­cu­lars, agru­pats per Deno­mi­na­ci­ons d'Ori­gen i per ter­ri­to­ris, que els par­ti­ci­pants van tas­tar “a cegues”, sense que el nom del celler figurés a l'ampo­lla. Per Marty aquest pri­mer encon­tre trans­fron­te­rer entre vinya­ters per tas­tar els vins res­pec­tius “és també una forma d'inter­can­viar, de poder enri­quir-se amb els dife­rents estils de vini­fi­ca­ci­ons i tipus de vins”. Al vol­tant de les tau­les de degus­tació, con­ver­sant ara en català ara en francès, els vinya­ters esta­ven d'acord amb l'enòleg “poder com­pa­rar el mil·lèsim propi amb els altres és enri­qui­dor, ens dona una visió glo­bal de l'anyada”.

Els vins pro­ce­dents de la Cata­lu­nya autònoma eren tots de l'Empordà (les coo­pe­ra­ti­ves de Gar­ri­gue­lla i Espo­lla, Vins de Taller, Terra Remota, Selva Viti­vini, Mas Llu­nas i Car­riel dels Vilars), als que es va ator­gar un espai específic, i els de la Cata­lu­nya Nord esta­ven divi­dits entre els ter­ri­to­ris de Aglí-Feno­lle­des, Aspres-Ros­selló i Cot­lliure-Albe­res. Un dar­rer espai va ser dedi­cat a vins expe­ri­men­tals amb el nom de “Des­co­ber­tes”. Entre tast i tast Marty afir­mava que “la nos­tra feina és d'acon­se­llar i seguir els vinya­ters des del raïm a l'ampo­lla i aju­dar-los a tenir i guar­dar un nivell qua­li­ta­tiu per­fecte”. Per Hélène Tei­xi­dor, direc­tora de l'Ins­ti­tut Coo­pe­ra­tiu del Vi de Per­pinyà “els vins de l'Empordà tenen més simi­li­tuds amb els de la zona de les Albe­res de la Cata­lu­nya Nord que amb els del Penedès” i troba natu­ral que aques­tes tro­ba­des entre vinya­ters siguin trans­fron­te­re­res.

Chris­tine Cam­pa­dieu, vinya­tera a Cot­lliure i Banyuls, con­firma que “a l'Empordà i la zona de l'Albera nord-cata­lana tenim els matei­xos sòls, per això hi ha simi­li­tuds”. Tan­ma­teix, asse­nyala que en els vins empor­da­ne­sos s'hi tro­ben vari­e­tats “que no tenim nosal­tres, com el tem­pra­ni­llo, i altres com el caber­net que no fem ser­vir per l'AOC, la deno­mi­nació d'ori­gen”. És per això que “el tast de vins nord i sud-cata­lans en un mateix indret és molt interes­sant”. Una altra diferència asse­nya­lada per Cam­pa­dieu és “la irri­gació, a l'Estat francès està pro­hi­bida pel vins d'Ape­lla­tion d'Ori­gine Contrôlée (AOC)”. Els enòlegs ros­se­llo­ne­sos de l'ICV expli­ca­ven que a banda i banda de la fron­tera esta­tal “hi ha hàbits cul­tu­rals molt dife­rents en el món del vi”. Segons aquests espe­ci­a­lis­tes, a la Cata­lu­nya autònoma “hi ha més degus­ta­ci­ons, un interès de la població més desen­vo­lu­pat en l'àmbit de l'eno­lo­gia”. Aca­bat el tast, la direc­tora de l'ICV, HélèneTei­xi­dor, ha cons­ta­tat que l'anyada 2012 “és força hete­rogènia entre tots els ter­rers, de les Cor­be­res a les Albe­res, pas­sant per la plana del Ros­selló”. I ha insis­tit en què “hi ha molta simi­li­tud entre els vins empor­da­ne­sos i nord-cata­lans”.

FRASES

L'anyada 2012 és força heterogènia en els vins, de les Corberes a les Alberes i l'Empordà.
Hélène Teixidor
presidenta de l'icv

FRASES

A l'Empordà utilitzen varietats que no utilitzem al nord com el tempranillo, i el cabernet
Christine Campadieu
domaine tour vielle a cotlliure
La trobada ens enriqueix i fa conèixer diferents estils de vinificacions
Bernard Marty
Enòleg de l'Institut Cooperatiu del Vi de la catalunya nord
L'Empordà té més similituds amb els vins de la Catalunya Nord que amb el Penedès
Hélène Teixidor
presidenta de l'Institut Cooperatiu del Vi

Els vins i la catalanitat

A.R

Els contactes professionals entre catalans del nord i del sud, en aquests cas del món del vi, afavoreixen l'ús i el prestigi de la llengua comuna. Sempre hi ha qui, venint del sud, vol demostrar coneixences de francès i, venint del nord, d'espanyol. Però en una trobada com la d'ahir en el petit poble històric de Nils, que fou seu d'una de les comandaries dels Templers més importants de Catalunya, el català esdevenia pràcticament la llengua franca d'uns i altres.

Els vinyaters nord-catalans -per les circumstàncies prou conegudes de manca de reconeixement i d'ús social a l'estat francès- tenien més dificultats per expressar-se en català. Però el fet que aquesta llengua considerada per molts com “inútil” i reservada a l'estricte àmbit familiar i de treball a la vinya els serveixi per compartir experiències professionals amb els vinyaters empordanesos, els fa canviar la percepció negativa que en tenen. Els contactes des de fa més de deu anys entre vinyaters de l'Empordà amb els enòlegs de L'Institut Cooperatif du Vin del Rosselló han fet també que el català sigui la llengua d'ús corrent en aquestes relacions professionals.

Des que a la Catalogne Sud des del passat onze de setembre i la manifestació monstre hi ha un procés independentista, a la Catalunya Nord s'hi desenvolupa un interés creixent, una “fierté catalane” entre la població, i no només en aquest terreny professional del vi i la pagesia.

Institut Cooperatiu del Vi

Des de fa més de deu anys que els cellers de l'Empordà porten els seus vins per ser analitzats a l'Institut Cooperatiu del Vi (ICV) de la Catalunya Nord, que es troba al poble rossellonès de Toluges. Segons Hélène Teixidor, directora d'aquest Institut, “els vinyaters empordanesos ens tenen més a prop que no pas l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), que es troba a Vilafranca del Penedès”. A més d'anàlisis del vi, l'ICV de Toluges ajuda els vinyaters en temes com el condicionament i màrqueting. L'Institut Cooperatif du Vin és una entitat cooperativa que va néixer a l'Estat francès desprès de la segona guerra mundial. En aquell moment de reconstrucció del món del vi, el conjunt de les cooperatives vitícoles de les regions franceses de l'arc mediterrani va decidir aleshores de crear el seu propi laboratori d'anàlisis per millorar la qualitat dels seus vins. L'ICV és avui un dels pilars de la producció vitícola a les regions occitanes i la Catalunya Nord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.