Festes populars i fires

Centelles. (Osona)

El pi més bonic per a la patrona

L'oferiment es podrà seguir en una pantalla gegant des de la plaça

Coincidint amb el solstici d'hivern, els veïns de Centelles surten al bosc a buscar el pi més bonic per oferir-lo a santa Coloma, la patrona. És el primer pas de la Festa del Pi, una celebració datada l'any 1751 però probablement molt més antiga i que guarda trets d'antics cultes als arbres i de rituals pagans relacionats amb la regeneració de la natura.

Sant Esteve, al bosc

La festa comença el dia 26 de desembre, quan un grup de galejadors surten al bosc a escollir i marcar el pi més bonic, que tallaran quatre dies després. El dia 27 al vespre es confeccionen els ramells de pomes i de neules que adornaran l'arbre. Els actes centrals es duen a terme el 30 de desembre. A les set del matí se celebra la missa primera, i a la sortida, els galejadors ja desperten tothom amb els primers trets d'escopeta. Tot seguit, aquests galejadors tornen al bosc a tallar el pi a cops de destral amb compte perquè no es malmeti. Un carro de bous transporta l'arbre dret fins al poble. A les dotze del migdia, la comitiva arriba a la porta de l'església mentre sonen les traques. Una hora més tard, es baixa el pi del carro i se'l puja per les escales del temple fins a l'entrada, on se'l fa ballar al so de la tonada Ara balla el pi. A continuació, l'arbre s'entra a l'església. Un cop al presbiteri, se'l penja cap per avall sobre l'altar major amb els poms de pomes i les neules lligats, i se'l puja fins a l'altura de santa Coloma, mentre s'interpreta l'Himne de Centelles.

Aquest any es podrà seguir tot el ritu des de la plaça, ja que s'hi instal·larà una pantalla gegant per evitar així aglomeracions dins el temple.

El dia 31, diada de Santa Coloma, a la sortida de l'ofici solemne, té lloc una galejada fins que s'acaba la pólvora. Finalment, el dia 6 de gener, es despenja el pi i els galejadors es reparteixen les branques i les pomes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona