Societat

Amb els virus a la butxaca

Creixen els atacs contra els telèfons mòbils sense el coneixement dels usuaris

Baixar-se segons quines aplicacions pot sortir molt car

Ja no cal visitar una web concreta. Un amic ens comenta que amb l'aplicació X podrem tenir al mòbil, de franc, tota la música que vulguem. Sense més ni més, com si ens hi anés la vida, la descarreguem allà mateix i acceptem totes les condicions que ens imposa i que, evidentment, no hem llegit. De la mateixa manera, tampoc no ens fixem en quins permisos concedim a l'aplicació de moda que, posem per cas, crea un ninot amb la nostra cara que balla perfectament el Gangnam style. O potser sí que ens hi fixem, però pesa més la idea que l'aplicació farà passar una bona estona als nens que no pas el fet de permetre l'accés a les nostres imatges a algú (empresa, desenvolupador...) que no coneixem de res. Amb això n'hi ha prou per infectar el nostre telèfon amb un virus que ens pot costar molt car, ja sigui perquè ens robin documents importants o bé perquè un troià es dediqui a enviar SMS a serveis premium sense que ens n'adonem fins que rebem la factura.

De moment, els terminals que funcionen amb Android són els més amenaçats i infectats. En part perquè, com a sistema operatiu dominant, és l'objectiu principal dels pirates informàtics; en part perquè els sistemes de control de Google sobre els productes que es venen a la seva botiga d'aplicacions són molt menys estrictes que els que imposa Apple a la seva. D'aquí que els Iphone, com passava amb els Mac, semblin al marge dels atacs, si bé no són completament infranquejables.

En qualsevol cas, totes les empreses dedicades a la seguretat informàtica convenen que Android és clarament més vulnerable. “Aquest any hi ha hagut un creixement explosiu dels atacs contra els mòbils, i en especial contra Android, però creiem que el 2013 els atacs per robar dades personals i corporatives dels telèfons intel·ligents arribaran a ser tan freqüents com els atacs als ordinadors”, expliquen fonts de Kapersky. Per la seva banda, Trend Micro calcula que actualment hi ha unes 350.000 aplicacions malicioses o d'alt risc i no descarta que durant el 2013 ja arribin al milió.

Per tant, els usuaris haurien de començar a tenir clar que els únics telèfons invulnerables als virus són els de tota la vida, els que no tenen connexió a internet. A partir d'aquí, caldrà actuar amb el telèfon intel·ligent amb la mateixa precaució que amb un ordinador: evitar segons quines pàgines proclius a contenir programes maliciosos, només acceptar descàrregues de proveïdors de confiança i llegir atentament quins privilegis donem a les aplicacions. Si es vol una protecció extra, també es pot instal·lar un sistema antivirus. N'hi ha gratis i de pagament, i alguns ofereixen funcions afegides força interessants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Els Miquelets tornen a desembarcar a la platja d’Arenys

arenys de mar
Societat

Nova manifestació de treballadors de presons per reclamar més seguretat

Barcelona
PUIGCERDÀ

El consistori perseguirà i denunciarà les actituds incíviques

PUIGCERDÀ
societat

L’Ascensió de Granollers engega motors

GRANOLLERS
ROSES

L’Àrea de Turisme promou l’estalvi d’aigua en hotels i càmpings

ROSES
societat

L’acampada de la UB es mantindrà el 12-M si el rectorat no respon

Barcelona
infraestructures

Adjudicades les obres d’una nova via ciclista al corredor de la C-66

celrà
ARBÚCIES

Salut deixarà el municipi sense base SEM i ambulància a partir del 2025

ARBÚCIES
Salut

Les obres del nou edifici principal de l’Hospital Joan XXIII començaran a finals d’any

Tarragona