Joves d'arreu del món recuperen 2,5 hectàrees de pastures al Pallars Sobirà

Els 17 joves, amb edats compreses entre els 16 i els 26 anys, també han realitzat tasques de neteja dels carrers i l'entorn del poble d'Esterri de Cardós. El resultat de la feina dels joves és molt ben valorada per la gent del poble. Les feines de neteja de les 2,5 hectàrees de camps de pastures consisteixen en desbrossament, neteja de males herbes i arbustos i arbres morts i restaurar parets malmeses. L'objectiu és que a aquests prats hi puguin tornar a pasturar els ramats o a conrear pastures els ramaders després d'anys d'abandó.

Imma Gallardó, responsable del camp de treball, explica que els camps que estan recuperant són de difícil accés pels ramaders on no hi pot arribar la maquinària i les labors de neteja s'han de fer manualment. La mexicana Aida Palomo explica que aquest camp de treball li està servint per conèixer una realitat de Catalunya que desconeixia així com per contribuir a recuperar un espai que serà d'utilitat pels ramaders de la zona. Imma Gallardo, responsable del camp de treball, explica que a més de treballar en la recuperació dels prats de pastures se'ls ha volgut donar a conèixer aspectes culturals del territori com danses i música.

A través del camp de treball es tracta la problemàtica social vinculada a l'estat de les explotacions familiars d'alta muntanya que necessita de reforços per a poder dur a terme accions que cada cop són més residuals com la recuperació de finques de difícil accés. Aquesta problemàtica es vincula a la problemàtica ambiental donat que sí les finques estan netes la probabilitat d'incendis forestals és menor. Les finques que han netejat són de pagesos d'Esterri de Cardós que les han cedit per ser millorades. Es tracta d'acords de custòdia del territori entre el projecte Grípia i els ramaders.

L'abandó dels camps i les pastures porta a la degradació dels prats propers als pobles l'abandó de la gestió dels boscos, amb el conseqüent perill de la propagació d'incendis forestals, l'absència de manteniment del patrimoni vinculat a l'activitat agrària: bordes, camins, murs de pedra seca o fonts, la pèrdua de la biodiversitat associada al sector: races autòctones (vaca pallaresa, ovella xisqueta), la pèrdua de nombroses varietats locals com arbres fruiters – perdent any rere any varietats molt localitzades úniques en el territori com la poma magdalena. Amb aquest camp de treball es vol recuperar alguns d'aquestos prats propers al poble d'Esterri de Cardós d'explotacions ramaderes de la localitat.

Entre els objectius genèrics que el camp de treball persegueix amb el seu desenvolupament hi ha donar a conèixer la realitat social i cultural de les comarques pirinenques catalanes i especialment l'estructura rural del país i la seva situació actual, revaloritzar la pagesia, fer un servei directe al sector primari dels veïns d'Esterri de Cardós mitjançant la recuperació de prats de pastura en estat de semi-abandó, fomentar el voluntariat agrari i ambiental amb una finalitat alhora social: ajudar a un col·lectiu de persones que desenvolupen una activitat tradicional vinculada a la natura.

Pel que fa als objectius específics del camp de treball hi ha gaudir d'un entorn privilegiat que encara conviu en equilibri amb la natura, donar a conèixer els espais naturals protegits de la comarca (Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Parc Natural de l'Alt Pirineu) i conèixer les activitats tradicionals de l'alta muntanya pirinenca de la mà dels seus habitants, fomentar el treball en equip i el companyerisme i compartir visions i experiències amb persones de diferents països



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona