Societat

infraestructures

Ofereixen Reus i Girona per als dies de boira d'Alguaire

La Generalitat descarta millorar el sistema antiboira de l'aeroport lleidatà pel seu alt cost

L'operador que hi porta esquiadors britànics se n'ha queixat i el govern li proposa acords amb les altres dues instal·lacions aèries

Quan la Generalitat va construir l'aeroport de Lleida en un altiplà del Segrià, al terme municipal d'Alguaire, va assegurar que la boira no seria un problema. Però aquest hivern, el tercer que està operatiu l'aeroport, la boira està sent una protagonista inoportuna. Precisament, ahir la instal·lació va recuperar la normalitat després de dues setmanes tancada per la boira, que ha provocat el desplaçament de 4.000 viatgers al Prat.

L'operador turístic Thomas Cook, que porta esquiadors britànics cap a Andorra a través d'Alguaire, ha hagut de recórrer a l'aeroport del Prat durant dos caps de setmana seguits aquesta temporada. Aquest desviament de vols li suposa costos per la contractació d'autocars al Prat, el pagament a Aena per l'ús de la pista i els serveis de terra, i un retard considerable per als viatgers, ja que les operacions d'embarcament, equipatge (d'una certa dificultat, ja que inclou esquís, snowboards i altres materials esportius) i altres gestions de terra són més complexes i lentes al Prat que a Alguaire, on Thomas Cook opera gairebé en solitari.

Preveient que la situació de boira intensa es pot repetir en el futur, la companyia ha demanat al govern català, titular de l'aeroport, que hi posi remei o bé que assumeixi part dels costos extraordinaris que suposa desviar vols al Prat.

El govern no té previst indemnitzar la companyia, però li ha respost amb una contraoferta: un acord que fixi un protocol d'actuació en cas de boira intensa a Alguaire i que suposaria desviar els vols afectats cap a aeroports pròxims i de dimensions similars, on les operacions de terra serien més àgils. El govern pensa en Reus, tot i que tampoc no descarta el de Girona, més mal comunicat amb Andorra. Gràcies a aquest protocol, hi hauria un dispositiu en aquests aeroports per atendre ràpidament els vols de Thomas Cook, amb tots els transports de carretera a punt, i així es reduirien els problemes de temps que comporta el desviament. Això sí: l'acord implicaria també Aena, titular dels aeroports de Reus i Girona.

Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat han tret importància als últims episodis de boira intensa i apel·len a l'estadística: l'any passat es van haver d'anul·lar operacions a Alguaire per culpa de la boira durant un sol dia. A més, indiquen que els costos d'instal·lar un sistema superior per guiar els avions els dies de boira intensa és inassumible: la instal·lació a Alguaire del sistema ILS, que és el que té el Prat, costaria cinc milions d'euros. I, feta la inversió, el manteniment costaria dos milions cada any. “El sistema actual és suficient”, sostenen des de Territori.

LA XIFRA

5
milions
d'euros costaria posar a Alguaire el sistema ILS antiboira. I mantenir-lo, 2 milions cada any.

LA FRASE

La boira només provoca afectacions puntuals quan és molt extrema, com a qualsevol altre lloc
Ramon Farré
Delegat de la Generalitat a les terres de Lleida

Un dia inoperatiu el 2012

Els càlculs inicials del govern deien que la boira no seria un problema rellevant i que només afectaria una mitjana de dos o tres dies a l'any: l'aeroport s'estrenava amb un sistema per guiar les maniobres d'aterratge i enlairament en condicions de baixa visibilitat (Instrumental Landing System, ILD), que havia de ser suficient per operar els dies de boira normal.

Finalment, durant els dos primers anys de funcionament es van produir dos dies de tancament forçat el primer any i un l'any 2012. Es compleix la mitjana prevista, tot i que cal tenir en compte que l'aeroport d'Alguaire no obre tots els dies de l'any, sinó que només funciona amb vols comercials els caps de setmana. Aquesta temporada, però, el primer tancament ha estat el cap de setmana del 28 al 30 de desembre, perquè la boira era tan intensa que a l'aeroport no es podien fer les operacions amb seguretat. El cap de setmana següent Thomas Cook també va desviar els vols cap al Prat, tot i que segons la Generalitat no calia, ja que les condicions a l'aeroport d'Alguaire eren prou bones. L'operador, però, havia fet les previsions 24 hores abans, segons les quals hi hauria boira intensa a la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.