Societat

medi ambient

Barberà de la Conca segueix pendent de la gran esquerda

L'Institut Geològic fa un nou estudi per esbrinar l'origen de la fissura que travessa el poble

Els amos de les cases afectades no tenen els ajuts a la rehabilitació de les zones catastròfiques

El poble que s'esquerda segueix buscant l'origen de l'escletxa que mina el seu subsòl. L'alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira, va anunciar ahir que encarregarà un nou estudi a l'Institut Geològic de Catalunya per esbrinar més concretament l'abast i les causes de l'escletxa de 220 metres que travessa subterràniament tota una illa de cases del municipi. L'esvoranc, descobert el juliol del 2011, va fer desallotjar la primera casa ara fa un mes i segueix augmentant.

El primer estudi geològic, el 2011, va determinar que l'origen de l'esvoranc soterrani que esquerda les cases serien les pluges del 2010, que van arribar després d'una llarga sequera. Però l'explicació no s'ha pogut confirmar de forma fefaent.

L'Ajuntament intenta que un nou informe corrobori aquesta causa per reclamar a l'Estat la declaració de zona catastròfica i poder beneficiar-se dels ajuts a la rehabilitació dels immobles afectats. “Mentre no hi hagi aquesta declaració –explica Rovira–, els veïns no poden acollir-se al consorci d'assegurances i les asseguradores privades de cada propietari no es fan càrrec de les despeses de reforma”, de forma que ningú no ha iniciat treballs per arreglar els desperfectes a les estructures dels edificis.

“Estem en un temps mort, esperant que es decreti algun acord d'ajut”, lamentava ahir l'alcalde, en avaluar la situació. Els afectats, mentrestant, viuen amb l'ai al cor cada cop que plou amb intensitat, ja que en cada episodi de pluges, com el d'aquest cap de setmana, l'esquerda va creixent.

De moment, però, es desconeix encara quan podrà iniciar l'estudi l'Institut Geològic. La primera anàlisi a l'esquerda, amb inclinòmetres i piezòmetres, va costar 70.000 euros.

L'únic desallotjament d'una casa va obligar una dona a viure a casa dels seus familiars. No ha generat problemes, assegurava ahir l'alcalde, “perquè la família entén perfectament la situació”. En cas que la força dels murs de la casa afectada empenyés les del costat, no caldrà efectuar nous desallotjaments perquè els seus propietaris ja no hi viuen.

LA DATA

07.2010
Estiu en què es va detectar l'esvoranc soterrat. Va coincidir amb unes pluges després de la sequera.

LA FRASE

No sé què més ha de passar, després de desallotjar una casa, perquè ens declarin zona catastròfica
Marc Rovira
alcalde de barberà de la conca

Mesuradors de les escletxes pertot arreu

Barberà ja s'ha acostumat que els fisuròmetres siguin a totes les parets amb esquerdes de les illes de cases afectades per l'esvoranc subterrani. El control dels avisadors és diari.

El primer avís va ser la caiguda d'un mur

El primer dany col·lateral dels moviments de terres va ser la caiguda d'un mur, durant el 2011. Estava situat darrere del pati de l'església i l'enfonsament no va tenir cap conseqüència.

L'esquerda gran es va ampliar 1 cm en un any

L'esquerda més gran, que afecta un dels immobles, va créixer 10 mil·límetres durant l'any 2012. La separació ha avançat més aquesta tardor que no pas durant el sec hivern i l'estiu del 2012.

El precedent del barri de Sallent, conclòs

El precedent d'enfonsament del barri de l'estació de Sallent (2009) plana sobre Barberà. Les cases construïdes sobre una mina ja estan desallotjades i mig enderrocades, i els veïns, tots reubicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona