Societat

Urbanisme

Declaren il·legals els cinemes d'Altafulla

El TSJC ha anul·lat la llicència de construcció del complex Les Bruixes

L'edifici està ara amenaçat per l'enderroc

Final incert per al complex d'oci i cinemes Les Bruixes, al municipi d'Altafulla (Tarragonès). Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) deixa aquest centre lúdic en la il·legalitat després d'anul·lar tant la concessió de la llicència com el canvi urbanístic que en van fer possible la construcció, ara fa deu anys. La decisió judicial, dictada el passat mes de desembre, és ferma i no accepta recurs i podria acabar amb l'enderroc dels cinemes, tot i que tant l'Ajuntament com la Generalitat estan estudiant les possibles sortides al conflicte.

L'origen del procés és la denúncia presentada per la Comunitat de Propietaris Residencial Altafulla, que van recórrer la llicència d'obres. Tot i perdre el judici en primera instància, el TSJC ha acceptat ara el recurs i revoca tant la concessió del permís com la modificació del pla general d'ordenació urbana del municipi que va permetre el pas dels terrenys del complex d'agrícoles a urbans. La sentència argumenta que el solar no complia cap dels condicionants necessaris per justificar aquest canvi, ja que, segons detalla el jutge, no està integrat dins del teixit urbà ni hi arribaven els serveis urbanístics. Tampoc no es van fer les cessions obligatòries ni existeix una connexió “suficient” del complex amb la xarxa viària.

Escenari obert

A partir de la notificació de la sentència, l'Ajuntament d'Altafulla té ara un termini de dos mesos per informar el TSJC de com planteja el seu compliment. Tot i que el tribunal no dicta en cap cas la necessitat d'enderrocar el complex d'oci, l'alcalde, Fèlix Alonso, considera que aquesta és segurament l'opció més possible. “Podem endarrerir-lo, però el resultat serà el mateix”, assegura. El passat 1 de febrer, representants del consistori es van reunir amb els tècnics d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, que s'encarregarà d'orientar el municipi en aquest procés. El govern català, de fet, també és part implicada, ja que va ser qui va aprovar de forma definitiva el canvi urbanístic ara anul·lat.

El director dels serveis del Departament de Territori a Tarragona, Cèsar Puig, reconeix que “serà difícil” legalitzar les llicències, tot i que el Departament ho està estudiant. Malgrat això, el fet que Altafulla tingui ara en vigor un planejament urbanístic diferent al del 2003, i en què els terrenys del complex de les Bruixes sí tenen qualificació urbana i ús comercial, pot ajudar bé a salvar els cinemes, bé a poder respectar-ne l'ús comercial.

L'Ajuntament d'Altafulla, de fet, és coneixedor de l'interès d'una marca de supermercats per instal·lar-se als terrenys i seria un dels motius pels quals vol una resolució ràpida del conflicte. Aquesta possibilitat, però, es veuria frustrada si el TSJC obliga que el solar torni a ser agrícola. Tant l'Ajuntament com la Generalitat esperen també arribar a un acord amb la propietat de Les Bruixes per tal d'evitar el pagament d'una indemnització que segurament implicaria ambdues administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.