Societat

Ensenyament tancarà una escola a Tona i una altra a Terrassa per la falta d'alumnes

Tres centres tancaran progressivament en els propers anys i dos més es transformaran per acollir estudiants de secundària

Rigau explica que les previsions demogràfiques indiquen que no hi ha prou demanda com per obrir nous grups de P3 en aquests centres

El departament d'Ensenyament tancarà el proper curs una escola de Tona i una altra de Terrassa davant la davallada d'alumnes com a conseqüència de l'evolució demogràfica. La baixada de naixements registrada des del 2008 farà que el curs 2013-2014 hi hagi 73 classes menys de P3: 61 a escoles públiques i 12 a la concertada. En el cas de la pública, això es traduirà en centres que deixaran de tenir alguna línia però hi ha set centres on no s'obriran noves classes de P3 i viuran situacions diverses. Dos d'ells, El Castell de Tona i Can Motllor de Terrassa tancaran les seves portes, mentre que dos centres més es transformaran progressivament en centres de secundària i tres més tancaran progressivament.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha explicat que les previsions demogràfiques indiquen que no hi ha prou demanda com per obrir nous grups de P3 en aquests centres. Es tracta majoritàriament d'escoles en barracons o edificis provisionals que s'havien creat durant l'època de major creixement demogràfic amb la previsió d'acabar construint un nou edifici i consolidant el centre. L'evolució demogràfica però indica que no calen nous espais per a educació infantil.

En general la població escolar de Catalunya sí que creix i el proper curs arribarà als 994.000 alumnes escolaritzats. Aquest creixement però es focalitza a primària i secundària. A primària s'assoliran els 13.490 alumnes, el que suposen 353 nous grups (317 a l'escola pública i 36 a la privada/concertada). A secundària s'arribarà als 6.266 alumnes, el que significa 61 noves classes (32 a la pública i 29 a la privada/concertada). En canvi, a educació infantil caldran 73 grups menys per la davallada de naixements en els darrers anys.

Davant d'aquesta situació, Ensenyament ha decidit de cara a la programació provisional del proper curs actuar en diversos centres per tal d'adequar-se a la realitat demogràfica actual i seguint les previsions que hi ha.

Set centres afectats

El total de centres afectats per aquesta davallada demogràfica que s'està registrant des del 2008 són set, però les situacions que es donaran a cadascun d'ells és molt diversa. En el cas de l'escola El Castell de Tona (Osona) i Can Motllor de Terrassa (Vallès Occidental) s'ha arribat a la solució de tancar el centre el proper curs, de tal manera que no s'obriran nous grups de P3 i que els alumnes que hi estudiaven d'altres cursos es distribuiran entre altres escoles del municipi.

En el cas de Tona, aquest curs només hi havia 9 nens a P3, 14 a P5 i 18 a primer per exemple. Aquests alumnes es distribuiran a d'altres centres del municipi. En el cas de Terrassa, actualment només hi havia alumnes a P3 (22), P4 (24) i P5 (35 en dues línies) i aquests es desplaçaran a l'escola Roser Capdevila, que havia tingut tres línies i que ara mateix en té dues i, per tant, té capacitat per acollir-los.

Hi ha tres centres més que tancaran però no ho faran aquest curs sinó de manera progressiva perquè aquest any ja no s'obriran nous grups de P3. El primer d'aquests és l'Escola Poble Nou de Pineda de Mar (Maresme), on actualment només hi ha alumnes de P3 a 3r de primària. El que es farà és no obrir nous grups a P3 i progressivament l'escola acabarà tancant.

El segon és l'escola Gil Cristià de la Selva del Camp (Baix Camp), que es troba en un edifici antic que s'havia de tancar i ja hi havia una altra escola per acollir els seus alumnes però que va continuar acollint estudiants. La no obertura de nous grups a P3 també ha de conduir al tancament progressiu del centre.

El tercer cas és el de l'Escola Can Xarau de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), on aquest any es tancarà una línia de P3 i es mantindrà encara oberta una segona sempre i quan s'arribi com a mínim als 20 alumnes, després d'haver arribat a un acord amb l'ajuntament del municipi. Aquest centre estava ubicat en un edifici que també s'havia de reformar i hi havia la previsió de construir una nova escola al costat. Ensenyament defensa però que la demografia indica que no cal aquest nou centre, menys encara quan hi ha una altra escola, anomenada Collserola, que té capacitat per acollir els alumnes del Xarau. A més, en aquest cas es farà una modificació de zonificació.

Per últim, hi ha dues escoles més que no obriran nous grups a P3 i que de cara al futur es convertiran en centres per a alumnes de secundària, per tal d'acollir les necessitats futures d'aquests estudiants atenent al creixement de la població escolar d'aquesta franja d'edat. Es tracta de l'Escola Sant Baldiri de Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental), que té edifici no barracons, i la Vilamagore de Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental).

En el cas de l'escola concertada, no caldrà tancar cap centre perquè majoritàriament els afectats per la reducció de grups tenen més d'una línia i el que faran és disminuir línies a l'educació infantil.

D'altra banda, Ensenyament està a l'espera de veure quin és el comportament de la matriculació a Olot, Granollers i Dosrius perquè també hi ha centres que estarien en la mateixa situació. En aquests casos s'ha pres la decisió de mantenir les escoles si s'arriba a un mínim de 15 alumnes de P3 per aula. Si això no passa aquests alumnes s'escolaritzaran a altres centres del municipi.

Ràtios i equilibrar els immigrants

Rigau ha defensat que a l'hora de prendre aquestes decisions i fer la programació de cara al proper curs s'han mantingut les ràtios de P3 a 25 alumnes i que tot i que hi hagi alumnes que es distribuiran a altres escoles si es tanquen les seves no se superarà aquesta ràtio.

La consellera ha afegit que amb aquesta programació també es busca un repartiment “més equilibrat” dels alumnes amb necessitats especials, com per exemple els immigrants, de tal manera que es busca repartir els alumnes estrangers que ara podien estar concentrats en algunes d'aquestes escoles. Per exemple, en el cas de l'escola El Castell de Tona la mitjana d'immigrants és d'un 11,11%, mentre que d'altres centres del municipi és del 2,94%. El tancament de l'escola El Castell permetrà fer un repartiment més equilibrat dels seus alumnes nouvinguts.

D'altra banda, la consellera ha destacat que només es veuran afectats per aquesta situació un total de set centres dels aproximadament 3.000 que hi ha a tota Catalunya. A més, ha dit que aquestes decisions s'han pres tenint en compte la situació demogràfica actual, tot i que entén que entre els pares hi pot haver decepció perquè esperaven la construcció definitiva del seu centre. Rigau però ha defensat que no està justificada la construcció d'aquestes noves escoles i que cal optimitzar tots els recursos de que disposa l'administració ja que en el futur sí que caldran espais per a secundària.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Desallotgen un edifici de Santa Coloma de Gramenet per l’aparició d’esquerdes

Santa Coloma de Gramenet
GIRONA

La Creu Roja estrena la remodelació de la seva seu, que s’ha ampliat

GIRONA

L’actual abat de Poblet, Octavi Vilà, serà el nou bisbe de Girona

girona
SOCIETAT

La UdG investiga un presumpte cas d’assetjament sexual

girona
societat

Rebuig al tancament d’una línia d’infantil 3 a l’institut de Cabrera de Mar que s’està ampliant

cabrera de mar

La xarxa d’aigua de Vallirana estarà connectada amb ATLL el 2025

Vallirana
SOCIETAT

Un ramat de cabres netejarà les franges de les urbanitzacions de Santa Susanna

SANTA SUSANNA
societat

Girona aplicarà els nous sistemes de recollida de residus a partir del maig

girona
Administracions

L’Ajuntament suspèn temporalment la zona blava d’aparcament

AMPOSTA