Societat

meteorologia

Un març amb rècord de pluja

Les precipitacions acumulades al llarg del març en algunes comarques, com ara l'Empordà, el Ripollès, la Garrotxa i la Selva, superen amb escreix les registrades el mateix mes de l'any 2011

Les pluges que van caure al març van ser molt abundants i van marcar, en diferents indrets de l'Empordà i de les comarques del Ripollès, la Garrotxa i la Selva, vertaders rècords respecte de les precipitacions registrades el mateix mes de fa dos anys. El març del 2011 va ser, en termes generals, el més plujós de Catalunya des del 1974, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

La precipitació acumulada en el decurs del març passat va ser superior a la del 2011 a 51 de les 161 estacions meteorològiques que gestiona el SMC, bàsicament situades a la zona de l'Empordà i les comarques de Ponent. Així, l'1 de març passat van caure a Roses, en un sol dia, 58,8 mm i a la Bisbal d'Empordà, 51,9, segons dades del SMC. Feia cinc mesos, des de l'octubre del 2012, que un mes no resultava plujós o molt plujós arreu de Catalunya. Els 414,6 mm de Viladrau són un registre excepcional i sense precedents a la zona. I també s'han de destacar els 273,8 que es van recollir a Sant Pau de Segúries i els 236,1 d'Anglès. A tot Catalunya, va haver-hi un total d'entre deu i vint dies de precipitació –i fins i tot més de 25 en alguns sectors de muntanya–, que és el doble del normal al març. En aquest sentit, el març d'aquest any ha superat clarament el del 2011.

Aquesta situació s'explica perquè durant els primers vint dies del mes van passar diversos fronts associats a pertorbacions atlàntiques amb uns fluixos de sud en superfície carregats d'humitat. Quant a temperatures, el març va tenir un comportament normal per l'època. Els embassaments de Boadella i Sau han incrementat notablement les reserves d'aigua.

LA XIFRA

5
mesos
feia que un mes no resultava plujós o molt plujós com ho ha estat el març: des de l'octubre del 2012.

LA DATA

1974
Any
en què el mes de març va registrar una quantitat important de precipitacions arreu del territori català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.