Societat

Medi ambient

El gran Ebre

L'elevat cabal del riu, que supera els 1.400 metres cúbics per segon, força el tancament de la via pocs dies després d'obrir-la

Els tècnics no podran fer prospeccions fins que baixe menys aigua

Feia més de tres dècades que no baixava tanta aigua pel tram final del riu Ebre i durant tants dies seguits. Des del 16 de gener passat el cabal se situa a l'entorn dels 1.000 metres cúbics per segon de mitjana, i concretament ahir al pas per Tortosa hi circulaven 1.462 m³/s. Una situació totalment atípica i que els tècnics sostenen que caldrà estudiar una vegada finalitze la crescuda del riu, i avaluar quin impacte ha tingut. “Fa més de seixanta dies que hi ha un cabal elevat; a més, l'aigua és tèrbola i això fa que la llum no la travessi”, comenta el director del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (Code), Raül Escosa.

Els tècnics del Code, que fan el seguiment i tractament de la mosca negra, fa setmanes que no poden fer prospeccions al riu per l'elevat cabal. Així que es desconeix totalment si hi ha larves o no. La lògica fa pensar que si hi ha menys macròfits –molts han estat arrossegats per la força del riu– també hi haurà menys larves. Però, segons el Code, és només una hipòtesi. “Quan el cabal sigui inferior als 500 m³/s començarem a fer mostrejos, llavors sí que podrem determinar l'impacte que ha tingut la crescuda del riu sobre la població de mosca negra”, assenyala Escosa. Per la seua banda, el director de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), Jordi Borràs, sosté que hi ha menys algues; amb tot, assenyala que ben segur que n'hi ha d'enfonsades i que reapareixeran una vegada el nivell del riu torne a la normalitat. Mentrestant, però, ja s'han detectat els primers exemplars de mosca negra en municipis de la ribera de l'Ebre i, de fet, el Code ha iniciat els tractaments contra la plaga en petites sèquies.“Serà un dels anys en què els tractaments al riu comencen més tard”, admet Escosa.

També enguany s'iniciarà més tard la campanya de navegació fluvial, que es va poder inaugurar dijous passat, però es va interrompre el servei dos dies després. Quan el cabal de l'Ebre supera els 800 m³/s, l'Idece prohibeix la navegació i es tanca la resclosa de Xerta. “L'any passat estàvem pendents del poc cabal i enguany vivim la situació contrària; fa molts anys que navego pel riu i mai m'havia trobat en aquestes circumstàncies”, comenta Borràs. La vintena d'embarcadors fluvials són inoperatius, i una bona part estan negats per l'aigua. De tota manera, l'Idece confia que la temporada de navegació serà positiva i un “plaer” per als navegants, una vegada el cabal del riu s'estabilitze a la baixa. El 2012 la via navegable va superar els 30.000 usuaris.

Segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), la reserva hidràulica als embassaments de la conca de l'Ebre és de gairebé 5.800 hectòmetres cúbics, un 77% de la seua capacitat total. Se supera la mitjana dels darrers cinc anys i pantans com el de Mequinensa o Riba-roja d'Ebre estan al 97% de la seua capacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA