Societat

Les entitats reclamen que es marqui la casella de fins socials

La Taula d'Entitats lamenta que el 40% dels contribuents catalans no fan la creueta solidària

Catalunya va recuperar l'any passat només 29 milions dels 52 aportats

La Generalitat demana gestionar els ajuts del 0,7% de l'IRPF

Sis de cada deu catalans van marcar l'any passat la casella de fins socials a l'hora de fer la declaració de la renda i això va significar que 52 milions d'euros es van destinar a programes d'atenció a persones amb discapacitat o algun tipus d'addicció; a infants i famílies en risc; a gent gran, i a víctimes de maltractaments. La Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, que reuneix prop de 4.000 organitzacions, i el Departament de Benestar Social i Família van tornar a engegar ahir una campanya per conscienciar els contribuents de la necessitat de fer la creu a la casella 0,7% de l'IRPF i contribuir a finançar unes entitats que cada dia tenen més feina i no disposen precisament de més recursos.

La presidenta de la Taula d'Entitats, Àngels Guiteras, va recordar el tradicional caràcter solidari dels catalans i, a més d'insistir que marcar el 0,7% per a fins socials no té cap cost per al contribuent, va subratllar que és compatible amb la casella de l'Església. Si es marquen totes dues, el ciutadà destina un 0,7% dels seus impostos a les ONG socials i un 0,7% més a l'Església. Si no se'n marca cap, per contra, aquests diners van a parar als pressupostos generals de l'Estat i poden acabar destinats, per exemple, a finançar l'exèrcit. “El govern espanyol ja ha demostrat àmpliament que el sector social no és la seva prioritat”, va advertir.

A banda de fer una crida als ciutadans perquè siguin solidaris a l'hora de passar comptes amb Hisenda, la campanya El millor de la declaració de la renda recorda que Catalunya té plenes competències sobre serveis socials i, per això, reclama poder gestionar els diners de la casella del 0,7% dels contribuents catalans. “Tenim la força jurídica i la de la raó”, va exposar la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, amb l'argument que dotze sentències del Tribunal Constitucional (TC) diuen que les subvencions procedents d'aquest 0,7% s'han de territorialitzar o bé s'han d'establir convenis bilaterals entre l'Estat i les comunitats autònomes. De moment, però, el govern espanyol continua fent l'orni.

Sense retorn

Un altre front obert de nou, al marge de la qüestió de la gestió de les subvencions, és reclamar que retornin a Catalunya els diners de la casella de fins socials dels contribuents catalans. El balanç del 2012 torna a demostrar un clar dèficit fiscal en el terreny del finançament social: mentre que els catalans va contribuir amb 52 milions d'euros en fer la declaració de l'IRPF, Catalunya només en va recuperar 29 per a programes socials, és a dir, 23 milions menys dels que li corresponien. El 2011, es van recuperar 30 milions dels 53 aportats. Els números es repeteixen des de fa anys: l'aportació significa el 25% del total de la recaptació estatal del 0,7% per a fins socials, mentre que només en retorna en concepte de subvencions al voltant del 14%.

A tot l'Estat, l'any passat es van recaptar 270 milions, vuit més que el 2011. Aquests diners són els que es distribuiran aquest any. Els distribuïts el 2012 van beneficiar sis milions de persones, a través de 1.103 projectes que van posar en funcionament 425 entitats.

La presentació de la campanya es va fer ahir a la seu de la Fundació Esclerosi Múltiple de Barcelona, una entitat que va néixer l'any 1989 per donar suport a les persones amb esclerosi múltiple, el seu entorn familiar i també a la recerca.

Antonio Guillén, el president d'ECOM, moviment que integra diverses organitzacions de persones amb discapacitat, va qualificar d'“injustícia” que no arribin més recursos i va assenyalar que les ajudes estarien més ben gestionades des de la proximitat. Les entitats d'ECOM van rebre l'any passat 2,3 milions d'euros amb els quals es van poder tirar endavant dinou programes de promoció de l'autonomia personal, atenció a domicili, integració laboral, suport a les famílies i també alguns habitatges tutelats i residències.

Si els diners van als pressupostos del govern espanyol, tots sabem que la seva prioritat no són els temes socials
Àngels Guiteras
presidenta de la taula d'entitats del tercer sector social
Les subvencions procedents del 0,7% de l'IRPF són molt importants per al col·lectiu de discapacitats
Antonio Guillén
president d'ECOM
A Catalunya tenim unes necessitats com a tot arreu. Els diners dels contribuents han de retornar
Neus Munté
consellera de benestar social i família
La solidaritat és un valor més necessari que mai en els temps de dificultats que vivim. Es poden marcar les dues caselles sense cap cost


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà