Societat

Les entitats reclamen que es marqui la casella de fins socials

La Taula d'Entitats lamenta que el 40% dels contribuents catalans no fan la creueta solidària

Catalunya va recuperar l'any passat només 29 milions dels 52 aportats

La Generalitat demana gestionar els ajuts del 0,7% de l'IRPF

Sis de cada deu cata­lans van mar­car l'any pas­sat la case­lla de fins soci­als a l'hora de fer la decla­ració de la renda i això va sig­ni­fi­car que 52 mili­ons d'euros es van des­ti­nar a pro­gra­mes d'atenció a per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat o algun tipus d'addicció; a infants i famílies en risc; a gent gran, i a vícti­mes de mal­trac­ta­ments. La Taula d'Enti­tats del Ter­cer Sec­tor Social, que reu­neix prop de 4.000 orga­nit­za­ci­ons, i el Depar­ta­ment de Benes­tar Social i Família van tor­nar a enge­gar ahir una cam­pa­nya per cons­ci­en­ciar els con­tri­bu­ents de la neces­si­tat de fer la creu a la case­lla 0,7% de l'IRPF i con­tri­buir a finançar unes enti­tats que cada dia tenen més feina i no dis­po­sen pre­ci­sa­ment de més recur­sos.

La pre­si­denta de la Taula d'Enti­tats, Àngels Gui­te­ras, va recor­dar el tra­di­ci­o­nal caràcter soli­dari dels cata­lans i, a més d'insis­tir que mar­car el 0,7% per a fins soci­als no té cap cost per al con­tri­bu­ent, va subrat­llar que és com­pa­ti­ble amb la case­lla de l'Església. Si es mar­quen totes dues, el ciu­tadà des­tina un 0,7% dels seus impos­tos a les ONG soci­als i un 0,7% més a l'Església. Si no se'n marca cap, per con­tra, aquests diners van a parar als pres­su­pos­tos gene­rals de l'Estat i poden aca­bar des­ti­nats, per exem­ple, a finançar l'exèrcit. “El govern espa­nyol ja ha demos­trat àmpli­a­ment que el sec­tor social no és la seva pri­o­ri­tat”, va adver­tir.

A banda de fer una crida als ciu­ta­dans perquè siguin soli­da­ris a l'hora de pas­sar comp­tes amb Hisenda, la cam­pa­nya El millor de la decla­ració de la renda recorda que Cata­lu­nya té ple­nes com­petències sobre ser­veis soci­als i, per això, reclama poder ges­ti­o­nar els diners de la case­lla del 0,7% dels con­tri­bu­ents cata­lans. “Tenim la força jurídica i la de la raó”, va expo­sar la con­se­llera de Benes­tar Social i Família, Neus Munté, amb l'argu­ment que dotze sentències del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal (TC) diuen que les sub­ven­ci­ons pro­ce­dents d'aquest 0,7% s'han de ter­ri­to­ri­a­lit­zar o bé s'han d'esta­blir con­ve­nis bila­te­rals entre l'Estat i les comu­ni­tats autònomes. De moment, però, el govern espa­nyol con­ti­nua fent l'orni.

Sense retorn

Un altre front obert de nou, al marge de la qüestió de la gestió de les sub­ven­ci­ons, és recla­mar que retor­nin a Cata­lu­nya els diners de la case­lla de fins soci­als dels con­tri­bu­ents cata­lans. El balanç del 2012 torna a demos­trar un clar dèficit fis­cal en el ter­reny del finançament social: men­tre que els cata­lans va con­tri­buir amb 52 mili­ons d'euros en fer la decla­ració de l'IRPF, Cata­lu­nya només en va recu­pe­rar 29 per a pro­gra­mes soci­als, és a dir, 23 mili­ons menys dels que li cor­res­po­nien. El 2011, es van recu­pe­rar 30 mili­ons dels 53 apor­tats. Els números es repe­tei­xen des de fa anys: l'apor­tació sig­ni­fica el 25% del total de la recap­tació esta­tal del 0,7% per a fins soci­als, men­tre que només en retorna en con­cepte de sub­ven­ci­ons al vol­tant del 14%.

A tot l'Estat, l'any pas­sat es van recap­tar 270 mili­ons, vuit més que el 2011. Aquests diners són els que es dis­tri­bui­ran aquest any. Els dis­tribuïts el 2012 van bene­fi­ciar sis mili­ons de per­so­nes, a través de 1.103 pro­jec­tes que van posar en fun­ci­o­na­ment 425 enti­tats.

La pre­sen­tació de la cam­pa­nya es va fer ahir a la seu de la Fun­dació Escle­rosi Múlti­ple de Bar­ce­lona, una enti­tat que va néixer l'any 1989 per donar suport a les per­so­nes amb escle­rosi múlti­ple, el seu entorn fami­liar i també a la recerca.

Anto­nio Guillén, el pre­si­dent d'ECOM, movi­ment que inte­gra diver­ses orga­nit­za­ci­ons de per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat, va qua­li­fi­car d'“injustícia” que no arri­bin més recur­sos i va asse­nya­lar que les aju­des esta­rien més ben ges­ti­o­na­des des de la pro­xi­mi­tat. Les enti­tats d'ECOM van rebre l'any pas­sat 2,3 mili­ons d'euros amb els quals es van poder tirar enda­vant dinou pro­gra­mes de pro­moció de l'auto­no­mia per­so­nal, atenció a domi­cili, inte­gració labo­ral, suport a les famílies i també alguns habi­tat­ges tute­lats i residències.

Si els diners van als pressupostos del govern espanyol, tots sabem que la seva prioritat no són els temes socials
Àngels Guiteras
presidenta de la taula d'entitats del tercer sector social
Les subvencions procedents del 0,7% de l'IRPF són molt importants per al col·lectiu de discapacitats
Antonio Guillén
president d'ECOM
A Catalunya tenim unes necessitats com a tot arreu. Els diners dels contribuents han de retornar
Neus Munté
consellera de benestar social i família
La solidaritat és un valor més necessari que mai en els temps de dificultats que vivim. Es poden marcar les dues caselles sense cap cost


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.