Societat

Detecten un brot de grip aviària en una granja del Segrià

El grau d'afectació és baix i ja s'han sacrificat les 13.000 gallines reproductores de l'explotació

Les anàlisis fetes pel departament d'Agricultura rebutgen una possible contagi cap a d'altres indrets

El Departament d'Agricultura va detectar el passat 14 de maig un brot de grip aviària en una granja del Segrià i per aquest motiu va activar les mesures previstes als plans de vigilància de la sanitat avícola. Es tracta d'una explotació de gallines reproductores, amb un cens de 13.000 aus, que ja han estat sacrificades. El grau d'afectació ha estat baix, d'un 2% i els símptomes han remès 2 dies després de la detecció. En aquest sentit, el Departament informa que no s'ha detectat cap cas sospitós d'afectació a les persones, ni en les que han estat en contacte amb els animals dins l'explotació ni tampoc fora d'aquesta.

El cas va ser detectat per part de la mateixa explotació en aplicació del Pla de vigilància de la sanitat avícola de Catalunya. La granja es troba a Gimenells i el Pla de la Font, segons l'informe de la detecció del brot elaborat per l'Organització Mundial de la Sanitat Animal.

El Departament d'Agricultura va activar el protocol de mesures preventives per aquests casos i va prendre mostres, immobilitzar els animals i sacrificar-los així com desinfectar la granja. La instal·lació en qüestió compleix els requisits legals i de bioseguretat que marca la normativa. Així mateix, el Departament assegura que no hi ha cap altre explotació dins el perímetre d'un quilòmetre, que estableix com a radi de vigilància durant 30 dies.

El virus que s'ha detectat és del tipus A, de baixa patogenicitat, del subtipus H7N1, d'acord amb les anàlisi de seqüenciació genòmica realitzades pel laboratori de referència acreditat pel Ministeri d'Agricultura. La influença aviària és una malaltia de les aus, produïda per un virus ARN de la família dels Orthomyxoviriade, coneguts com influença del tipus A. Aquests virus es classifiquen segons les proteïnes que presenten en la seva superfície i actualment se'n coneixen un total de 144 tipus diferents al món i poden ser d'alta o baixa patogenicitat.

En aquest cas, es tracta d'un cas circumscrit a l'àmbit de la sanitat animal i que afecta una explotació de gallines reproductores -no destinades al consum. El Departament no preveu que es produeixi disseminació cap a altres indrets.

Segons dades del Ministeri d'Agricultura, durant els darrers anys s'ha declarat focus de baixa patogenicitat similars a Navarra, al 2009, en el cas de l'Estat, a Itàlia, Alemanya, Dinamarca, i Holanda, al 2010, i Alemanya, Itàlia i Holanda al 2011.

A causa del brot, el Govern de Hong Kong ha anunciat aquest dimarts la prohibició temporal de la importació d'ocells de corral i productes avícoles, inclosos els ous, de Catalunya. Així ho informa l'agència xinesa Xinhua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona