Societat

Revetlla de Sant Joan amb la lluna més grossa de l'any i temps inestable

Els astròlegs calculen que per tornar a veure la lluna d'una magnitud similar a la d'avui caldrà esperar fins al 10 de febrer de 2028

Uns 3.200 agents dels Mossos d'Esquadra i uns 800 bombers vetllen per la seguretat en aquesta nit

Els catalans celebren aquesta nit, en un ambient fresc i amb una “super lluna” plena, més gran i brillant de l'habitual, la tradicional revetlla de Sant Joan, en la que coques, fogueres i petards compartiran protagonisme amb les múltiples crides a la prevenció i la seguretat. El fet que Sant Joan coincideixi aquest any amb tres dies festius farà que molts catalans celebrin la revetlla fora dels seus domicilis, la qual cosa ha suposat un increment dels desplaçaments de vehicles, ja que, segons estimacions, més de 500.000 turismes han sortit aquest pont de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Uns 3.200 agents dels Mossos d'Esquadra i uns 800 bombers vetllaran per la seguretat en aquesta nit, en la qual moltes de les revetlles es concentraran en el litoral català, per la qual cosa en aquesta zona hi haurà més agents de la policia autonòmica i més controls de trànsit.

A Barcelona, on només l'any passat es van congregar en les seves platges més de 70.000 persones per celebrar la revetlla, treballarà també un dispositiu de 104 bombers i centenars d'efectius de la Guàrdia Urbana, que prestaran una especial atenció a la zona forestal, després que l'any passat es declaressin durant la nit tres incendis a Collserola que van cremar 11 hectàrees.

Per tot això, els equips d'emergència fan una especial crida a la prevenció i la seguretat, per evitar no només incidents a les carreteres, sinó també amb les fogueres i els petards, que s'han cobrat una primera víctima mortal a Alacant, un nen de nou anys que va morir com a conseqüència d'una ferida al coll causada per l'esclat d'un petard dins d'una llauna de refresc.

La subdelegació del govern a Catalunya ha autoritzat per a aquesta campanya de la revetlla un total de 1.028 punts de venda de material pirotècnic, un 1,2% més que el 2012, en un any en el qual ha entrat en vigor el nou reglament que endureix les mesures de seguretat en aquest camp.

Un altre dels elements més característics de la celebració de la revetlla a Catalunya són les tradicionals coques de Sant Joan, de les quals els pastissers esperen vendre al voltant d'1,6 milions d'unitats, una xifra similar a la de l'any passat. També preveuen que es mantingui el preu de la coca, de manera que la despesa mitjana per a una família de quatre membres anirà dels 16 als 30 euros.

La coca preferida pels catalans és la clàssica de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la coca de llardons i la de pinyons farcida de crema, encara que cada vegada guanyen més terreny postres amb altres farcits, com cabell d'àngel, xocolata, nata o fruites naturals.

Amb motiu de la revetlla, Renfe ha reforçat els seus serveis de Rodalies que enllacen Barcelona amb les zones costaneres de la Costa Brava, el Garraf i el Maresme amb 10.480 places addicionals els dies 23 i 24 de juny. Renfe, a més, desplegarà un dispositiu de seguretat en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra i les policies locals dels diferents municipis per evitar incidències derivades de l'increment de passatgers en trens i estacions.

Encara que el dia ha començat net pràcticament a tot Catalunya, el vent i els núvols aniran guanyant terreny a moltes comarques i és probable que aquesta nit la pluja amenaci amb aigualir la revetlla en zones de l'interior de Girona i el nord de Barcelona. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el vent també bufarà amb força en els dos extrems de la comunitat, fet que farà que, en general, els catalans gaudeixin de la revetlla en un ambient fresc, més propi de la primavera que de l'època estival.

Si els núvols ho permeten, els ciutadans també podran contemplar la “super lluna” que presidirà el cel de la nit de Sant Joan, més màgic que mai. I és que aquest diumenge la distància entre la Terra i la Lluna és més curta, però és que a més estarà en la seva fase plena, i això farà que es pugui veure més gran i brillant del normal.

Segons els astròlegs, per tornar a veure la lluna d'una magnitud similar a la d'avui caldrà esperar fins al 10 de febrer de 2028.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.