Societat

equipaments

Aqua obre a Sant Hilari amb l'aigua com a fil conductor

L'equipament, de 2.000 metres quadrats, té una exposició permanent sobre les fonts de les Guilleries

Després de l'estiu serà el marc d'una càtedra de les universitats de Girona i de Vic

L'edifici Aqua, de Sant Hilari Sacalm, va obrir ahir les portes amb la planta baixa en ple funcionament. Es tracta d'un equipament cultural, empresarial, universitari i social que té l'aigua com a nexe comú. “Al voltant de l'aigua val la pena aprofitar qualsevol oportunitat per generar difusió i recerca”, va remarcar Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació, en la inauguració.

De moment obre amb la planta baixa en ple funcionament. En aquest pis hi ha una exposició permanent, una altra de temporal, un punt d'informació turística i un espai per al projecte Boscos, Bruixes i Bandolers. De fet, Aqua s'emmarca en aquesta iniciativa de promoció turística, que engloba cinc municipis del Montseny. El seu president, Francesc Bellvehí, alcalde de Viladrau, va destacar que “el turisme de natura té un potencial que s'ha d'explotar”.

L'espai Aqua, però, és molt més. “Neix amb la voluntat d'innovar, per això aquí hi tenen cabuda emprenedors i investigadors”, va explicar Albert Santaugini, alcalde de Sant Hilari. I és que el segon pis de l'equipament es destinarà a aquestes funcions. Hi ha una quinzena de despatxos per a empreses, una gran sala de cotreball per a joves emprenedors i altres aules. En aquest pis s'hi farà la futura càtedra sobre l'aigua, codirigida per les universitats de Girona i de Vic. Ahir Joaquim Maria Puigvert, vicerector institucional de la UdG, i Montserat Capellas, adjunta per a la recerca i la innovació de la UdVic, van explicar que el conveni per enllestir la càtedra es prepararà al juliol. Van destacar que serà un espai “d'intercanvi entre el món de l'aigua i els investigadors de la universitat”. La càtedra abordarà l'aigua en la seva transversalitat, des d'aspectes com benestar, salut o medi ambient, així com de relació amb el turisme.

El segon pis del nou edifici està format per una gran sala d'actes polivalent. Aqua té una superfície de 2.000 metres quadrats. Construir-lo ha costat 1'8 milions, que han estat finançats pels fons Feder.

Museu de l'aigua

L'exposició permanent, a l'Espai Serrallonga de l'edifici AQUA, s'anomena Aigua: memòria, natura i benestar, i també es va inaugurar. Ha estat ideada per Manel Miró i Anna Agulló, i té com a protagonistes el bosc i les fonts de les Guilleries. A través d'audiovisuals, elements interactius i escenografies, la mostra pretén sensibilitzar els visitants que l'aigua és un recurs clau en el desenvolupament de la nostra societat, alhora que subratlla la necessitat de fer-ne un consum responsable, ja que es tracta d'un bé escàs.

LA FRASE

Aqua neix estretament lligat a l'aigua, un element sense el qual no s'entendria Sant Hilari com s'entén avui
Albert Santaugini
Alcalde de Sant Hilari Sacalm

LA XIFRA

1,8
milions d'euros
ha costat construir l'espai Aqua. Se li han de sumar 400.000 euros per adequar la planta baixa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.