Societat

El pistoler abatut a trets va rebre 15 bales d'un mosso

Investiguen si Youssef Laaouni és gihadista i va actuar per motius religiosos

El conseller d'Interior veu “poc fonamentada” la hipòtesi integrista i defensa l'actuació dels agents

Youssef Laaouni, el pistoler d'origen marroquí, va morir en ser abatut per 15 trets durant el tiroteig amb els Mossos d'Esquadra que va tenir lloc dimarts a cavall del Ripollès i el Berguedà. Un dels agents de la patrulla que va aconseguir interceptar-lo va haver de buidar tot el carregador de la pistola per posar fi així als trets que Laaouni va disparar contra els mossos al llarg d'una persecució que va durar 17 hores.

Tot va acabar a Castell de l'Areny, quan els mossos van trobar el fugitiu caminant i el van voler aturar. Però l'home, que anava armat, va començar a disparar contra els agents, i una de les bales va impactar al braç d'un sotsinspector. El delinqüent va aprofitar aquest moment per agafar el tot terreny Pathfinder dels Mossos d'Esquadra i fugir a tota velocitat. Però immediatament va arribar un altre cotxe patrulla, que es va entravessar a la via per intentar barrar el pas al fugitiu, que va aconseguir esquivar-lo pel marge de la carretera.

Posteriorment, durant la fugida, es va trobar de cara un altre tot terreny dels Mossos d'Esquadra i el delinqüent es va encastar amb el seu vehicle contra el cotxe policial. Un dels agents va resultar ferit a les cervicals a causa de la topada i l'altre company va sortir del vehicle i es va encarar al fugitiu disparant l'arma reglamentària i buidant tot el carregador, que en total tenia 15 bales. Youssef Laaouni va morir de resultes de les greus ferides que va patir.

Pel que fa a aquests fets, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va defensar ahir la tasca dels Mossos d'Esquadra. Segons el conseller, l'actuació policial, pel que fa sobretot al desplegament i la coordinació –hi van intervenir dotacions policials de dues regions diferents i cossos com ara el Grup Especialitzat d'Intervenció–, va ser “correcta”. Tot i això, Espadaler va remarcar que el final no va ser “el desitjat per ningú”, en al·lusió al fet que el fugitiu va acabar morint pels trets dels agents.

Al llarg del dia es va especular sobre la hipòtesi integrista, és a dir, que Laaouni, que tenia cinc antecedents penals –per delictes contra la salut pública, per conducció temerària i per atemptat contra l'autoritat–, va actuar per motius religiosos.

En aquest sentit, el conseller va qualificar de “poc fonamentada” i d'“especulació periodística” la hipòtesi que aquest fugitiu seria en realitat un gihadista. Però el cas és que tot indica que l'home va actuar en solitari i per un motiu més que delinqüencial, ja que a l'interior del cotxe del fugitiu els agents hi van trobar una llibreta en què havia deixat escrit que havia disparat contra els mossos i els havia envestit i agredit. En tot cas, el jutjat de Berga, que investiga el cas, ha ordenat el secret de sumari de les actuacions.

En la memòria recent encara hi ha el cas del terrorista Mohamed Merah, el francès de 23 anys d'origen algerià que va assegurar que havia actuat en solitari, però en nom d'Al-Qaida, en assassinar l'any passat tres militars, tres nens jueus i el pare de dos d'ells a Tolosa i la veïna Montauban.

Més proper és el cas de Londres del maig passat, quan un soldat britànic va morir en un atac amb matxet de dos homes que es van llançar sobre seu cridant “Al·là és gran!”.

LA XIFRA

17
hores
va durar el periple del fugitiu que el va dur a cavall de les comarques del Ripollès i el Berguedà.

Les armilles són massa cares

Aquest tiroteig ha tornat a obrir la petició dels sindicats policials d'unes armilles lleugeres que els agents puguin portar sota l'uniforme. Els sindicats SME-CCOO i SAP-UGT creuen que els agents es van exposar a una situació de risc “de manera innecessària”. Però el conseller va assegurar ahir que
no poden pagar-les, després de recordar que a cada vehicle policial hi ha armilles exteriors i, per tant, la segure-tat “està garantida”. Per donar resposta a la petició sindical, que resol el problema dels tirotejos que no estan previstos com aquest, Espadaler assegura que “abans
de finals d'any” el Departament d'Interior haurà “homologat” un tipus d'aquestes armilles i “ajudarà d'alguna manera” aquells agents que “voluntàriament” se n'hagin volgut comprar una.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA
comissió europea

Astrazeneca demana la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona