Societat

medi ambient

Juliol de pedregada

L'estabilització de l'anticicló a Gran Bretanya causa un embossament d'aire fred sobre Catalunya amb tempestes sovintejades i intenses

Les pedregades arribaven pel sud el dia dels aiguats de la Val d'Aran

La presència estival de l'anticicló de les Açores sobre les illes Britàniques no és habitual, però tampoc excepcional. El que resulta poc comú és que s'hi estanqui durant quinze dies i això és el que ha passat des del 8 de juliol. Aquesta situació estancada ha portat a Catalunya un embossament d'aire fred a les capes altes –entre els 1.500 i els 5.000 metres– que, en contrast amb l'aire càlid típic de les capes baixes a l'estiu, ha anat descarregant tempestes sovintejades i acompanyades de pedra. Els meteoròlegs no gosen parlar de situació excepcional perquè, adverteixen, pot ser resultat de la mateixa variabilitat climàtica del Mediterrani. “El que no és habitual és la persistència de tempestes recurrents des del 8 de juliol”, explica Marc Prohom, cap de l'àrea de climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Les gotellades típiques d'estiu són conseqüència del pas de cues de front, però aquest estiu està determinat per la persistència d'una depressió freda a les capes altes de la península Ibèrica. En aquest cas, la posició concreta de les línies frontals i els centres d'acció és poc definida i menys fàcil de predir. Per exemple, no es pot parlar de borrasca, perquè la pressió a les capes baixes de l'atmosfera ha estat uniforme arreu de la Península, i, en canvi, la meteorologia de Sevilla no ha tingut res a veure amb la de Catalunya.

Ja el 8 de juny, la depressió freda en alçada s'acostava a Catalunya i causava els primers aiguats al litoral i prelitoral, i noves nevades al Pirineu –a 5.500 metres d'alçada, a la troposfera, s'hi registraven temperatures de -20 ºC.

El 17 de juny, la conjunció entre la depressió freda que continuava estancada i un marcat flux del sud en capes mitjanes de la troposfera causava noves tempestes durant 48 hores. L'estació meteorològica de Vielha e Mijaran registrava 101 litres/m² el dia 18, un fenomen totalment infreqüent, que no es produïa des del novembre del 1982. El creixement espectacular del cabal a les capçaleres aranesa i ribagorçana dels rius va causar desbordaments catastròfics a la Vall d'Aran.

La precipitació extrema s'havia afegit al desglaç rapidíssim, per la calor del cap de setmana, de la neu acumulada durant l'hivern i la primavera. De fet, el SMC parlava d'acumulacions “excepcionals” de neu hivernal que, amb la persistència del fred, s'havien mantingut durant tota la primavera de manera inèdita en cotes de 2.000 i 2.500 metres. I arribava la pedra.

101
litres/ m²
queien a Vielha en un sol dia el 18 de juny, un aiguat totalment infreqüent que no es veia des del 1982.
13
pedregades
han caigut a Catalunya durant els darrers quinze dies, la més greu, a la Noguera el 10 de juliol.

Tretze episodis en quinze dies fins ahir mateix

L'aiguat de la tarda del dia 18 de juny causava ja calamarsades de sud a nord, amb pedres de fins a 3 centímetres de diàmetre que escombraven l'oest del país des del Baix Ebre i la Ribera d'Ebre fins al Pallars Jussà i l'Alt Urgell. El 10 de juliol, a la tarda, es tornaven a formar tempestes a l'oest i nord del país, amb un nucli tempestuós inusualment extens i molt vertical sobre la comarca de la Noguera i part del Solsonès. Pel fet d'estabilitzar-se sobre aquestes comarques del territori, les conseqüències de la pedregada van ser molt pitjors per a les collites de fruita que en tempestes passants. Començava la quinzena de pedregades gairebé diàries, poques comparables a la de la Noguera. La tarda i nit del dissabte 13 de juliol, noves tempestes afectaven el Pirineu i Prepirineu, Ponent i la Catalunya Central amb calamarsa que colpejava Torà (Segarra), Lleida (Segrià), la Conca de Dalt (Pallars Jussà) i Puig-reig (Berguedà). Ahir es repetia el desastre sobre els cultius agrícoles. Una nova tempesta acompanyada de pedra s'iniciava a la Garrotxa i arribava fins a les Garrigues, on ha tornat a fer malbé arbres fruiters, oliveres i vinyes a Arbeca. És la quarta pedregada en un mes a les Garrigues i la cinquena a les comarques de Ponent. Però la tretzena a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes