Societat

medi ambient

Juliol de pedregada

L'estabilització de l'anticicló a Gran Bretanya causa un embossament d'aire fred sobre Catalunya amb tempestes sovintejades i intenses

Les pedregades arribaven pel sud el dia dels aiguats de la Val d'Aran

La presència esti­val de l'anti­cicló de les Açores sobre les illes Britàniques no és habi­tual, però tam­poc excep­ci­o­nal. El que resulta poc comú és que s'hi estan­qui durant quinze dies i això és el que ha pas­sat des del 8 de juliol. Aquesta situ­ació estan­cada ha por­tat a Cata­lu­nya un embos­sa­ment d'aire fred a les capes altes –entre els 1.500 i els 5.000 metres– que, en con­trast amb l'aire càlid típic de les capes bai­xes a l'estiu, ha anat des­car­re­gant tem­pes­tes sovin­te­ja­des i acom­pa­nya­des de pedra. Els meteoròlegs no gosen par­lar de situ­ació excep­ci­o­nal perquè, adver­tei­xen, pot ser resul­tat de la mateixa vari­a­bi­li­tat climàtica del Medi­ter­rani. “El que no és habi­tual és la per­sistència de tem­pes­tes recur­rents des del 8 de juliol”, explica Marc Pro­hom, cap de l'àrea de cli­ma­to­lo­gia del Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya (SMC).

Les gote­lla­des típiques d'estiu són con­seqüència del pas de cues de front, però aquest estiu està deter­mi­nat per la per­sistència d'una depressió freda a les capes altes de la península Ibèrica. En aquest cas, la posició con­creta de les línies fron­tals i els cen­tres d'acció és poc defi­nida i menys fàcil de pre­dir. Per exem­ple, no es pot par­lar de bor­rasca, perquè la pressió a les capes bai­xes de l'atmos­fera ha estat uni­forme arreu de la Península, i, en canvi, la mete­o­ro­lo­gia de Sevi­lla no ha tin­gut res a veure amb la de Cata­lu­nya.

Ja el 8 de juny, la depressió freda en alçada s'acos­tava a Cata­lu­nya i cau­sava els pri­mers aiguats al lito­ral i pre­li­to­ral, i noves neva­des al Piri­neu –a 5.500 metres d'alçada, a la tro­pos­fera, s'hi regis­tra­ven tem­pe­ra­tu­res de -20 ºC.

El 17 de juny, la con­junció entre la depressió freda que con­ti­nu­ava estan­cada i un mar­cat flux del sud en capes mit­ja­nes de la tro­pos­fera cau­sava noves tem­pes­tes durant 48 hores. L'estació mete­o­rològica de Vielha e Mija­ran regis­trava 101 litres/m² el dia 18, un feno­men total­ment infreqüent, que no es produïa des del novem­bre del 1982. El crei­xe­ment espec­ta­cu­lar del cabal a les capçale­res ara­nesa i riba­gorçana dels rius va cau­sar des­bor­da­ments catastròfics a la Vall d'Aran.

La pre­ci­pi­tació extrema s'havia afe­git al des­glaç rapidíssim, per la calor del cap de set­mana, de la neu acu­mu­lada durant l'hivern i la pri­ma­vera. De fet, el SMC par­lava d'acu­mu­la­ci­ons “excep­ci­o­nals” de neu hiver­nal que, amb la per­sistència del fred, s'havien man­tin­gut durant tota la pri­ma­vera de manera inèdita en cotes de 2.000 i 2.500 metres. I arri­bava la pedra.

101
litres/ m²
queien a Vielha en un sol dia el 18 de juny, un aiguat totalment infreqüent que no es veia des del 1982.
13
pedregades
han caigut a Catalunya durant els darrers quinze dies, la més greu, a la Noguera el 10 de juliol.

Tretze episodis en quinze dies fins ahir mateix

L'aiguat de la tarda del dia 18 de juny causava ja calamarsades de sud a nord, amb pedres de fins a 3 centímetres de diàmetre que escombraven l'oest del país des del Baix Ebre i la Ribera d'Ebre fins al Pallars Jussà i l'Alt Urgell. El 10 de juliol, a la tarda, es tornaven a formar tempestes a l'oest i nord del país, amb un nucli tempestuós inusualment extens i molt vertical sobre la comarca de la Noguera i part del Solsonès. Pel fet d'estabilitzar-se sobre aquestes comarques del territori, les conseqüències de la pedregada van ser molt pitjors per a les collites de fruita que en tempestes passants. Començava la quinzena de pedregades gairebé diàries, poques comparables a la de la Noguera. La tarda i nit del dissabte 13 de juliol, noves tempestes afectaven el Pirineu i Prepirineu, Ponent i la Catalunya Central amb calamarsa que colpejava Torà (Segarra), Lleida (Segrià), la Conca de Dalt (Pallars Jussà) i Puig-reig (Berguedà). Ahir es repetia el desastre sobre els cultius agrícoles. Una nova tempesta acompanyada de pedra s'iniciava a la Garrotxa i arribava fins a les Garrigues, on ha tornat a fer malbé arbres fruiters, oliveres i vinyes a Arbeca. És la quarta pedregada en un mes a les Garrigues i la cinquena a les comarques de Ponent. Però la tretzena a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.