turisme
El festival gai deixarà més de cent milions a Barcelona
La ciutat és el marc fins al dia 18 del festival homosexual més important d'Europa
Hi participen 70.000 persones, un 70% estrangeres
Festes, esports i actes culturals, eixos de l'esdeveniment
Més de cent milions d'euros deixaran de benefici a la ciutat de Barcelona les setanta mil persones, gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals, que participen, des d'ahir i fins al dia 18, en la sisena edició del Circuit Festival, la trobada homosexual més important d'Europa. L'organització calcula que cada una d'aquestes persones, sobretot el 70% que són estrangeres, es gastarà uns 250 euros al dia, comptant la pernoctació, els restaurants, les festes i les compres. “La majoria de gais que vénen a aquesta festa són gent amb alt poder adquisitiu i gasten molt perquè els agrada comprar i tenen diners per fer-ho”, diu Teseo Cuadreny, portaveu de Matinée Group, organitzador de la cita.
La majoria dels setanta mil assistents al Circuit Festival s'estaran a la ciutat una mitjana de set dies. La meitat dels assistents, segons l'organització, ja han vingut a la ciutat en ocasió d'anteriors edicions del festival i altres com a turistes. La capital catalana és un destí gayfriendly de primer odre: l'oferta cultural i gastronòmica, el clima, la proximitat amb Sitges, el fet que estigui en un estat on es permet el matrimoni gai, la quantitat de bars i sales de festa d'ambient i l'activitat comercial de la ciutat, sobretot les botigues de moda, la fan molt atractiva per a aquest públic. Un públic que se sent còmode en una ciutat on es pot manifestar sense ser assenyalat.
Els assistents al Circuit Festival ja eren ahir una evidència a Barcelona tot i que la majoria arribaran coincidint amb el cap de setmana.
Partits a la Barceloneta
Des d'ahir i durant deu dies el Circuit Festival organitzarà diàriament festes, actes culturals (exposicions, xerrades, debats i cinema) i jornades esportives per a tots els gustos, una part de les quals s'organitzaran a la platja de la Barceloneta.
El primer acte del festiva, organitzat dimecres encara fora dels actes oficials, ja va ser un èxit total, amb l'assistència de més de mil persones.
“De moment tot està anant com una seda i els abonaments (que tenen un cost de quasi 400 euros) estan esgotats”, va explicar ahir Cuadreny, que va assegurar que la majoria d'assistents a aquest esdeveniment tenen entre 30 i 45 anys i són gent molt tranquil·la. “És un perfil de públic que ve a passar-s'ho bé, a relaxar-se. No és gent conflictiva”, va afirmar.
El festival genera, segons Matinée Group, uns sis-cents llocs de treball temporal i trenta llocs de treball fixos a l'any. La celebració més característica és el Water Park Day, dia del parc aquàtic, que se celebrarà dimarts que ve a Illa Fantasia, a Vilassar de Dalt.
LA XIFRA
Leopold Estapé i la seva ruta ‘La Barcelona Trans'
L'historiador Leopold Estapé, responsable de memòria històrica de la Coordinadora LGTB, serà el guia d'un dels walking tours més atractius: La Barcelona Trans, que es farà aquest dissabte i començarà a la plaça Vila de Madrid, marc que servirà per explicar la Barcelona romana i prehistòrica i “les gladiadores”. Seguirà a la Biblioteca de Catalunya, on es parlarà de la presència d'Elena de Céspedes (hermafrodita) i d'Antonio de Erauso (La monja alférez) a la Barcelona del segle XVI. Al Pla de l'Os/Rambla es parlarà de la Barcelona medieval i a Rambles/Arc del Teatre de la presència trans en la manifestació del juny del 77 i del barri trans als segles XIX i XX. A l'Arc del Teatre es visitarà les ruïnes del bordell de Madame Le Petit (Querelle) i al carrer Cid 75 es parlarà de la desaparició de La Criolla. La ruta acabarà al mític bar La Concha.