Més de 2.500 persones es manifesten davant el Parlament balear contra la política lingüística del PP
El govern xifra en el 21,2% els professors que han secundat la segona jornada de vaga a l'educació, mentre que els sindicats l'eleven al 80,16%
L'aturada té més seguiment a l'escola pública que a la concertada
Una marea verda de més de 2.500 persones s'han concentrat aquest dimarts al matí al voltant del Parlament Balear amb motiu del segon dia de la vaga indefinida a l'ensenyament que va començar aquest dilluns.
Els manifestants, que lluïen samarretes de color verd, s'han situat als dos costats de la seu del Parlament, ja que se'ls ha prohibit manifestar-se just al davant de la porta.
Durant la protesta s'han escoltat sobretot les consignes com “dimissió” o “mentiders” en referència als dirigents del govern del PP que han posat fi al model d'immersió lingüística amb el decret d'ensenyament trilingüe. Una altra de les causes de la protesta és l'obertura d'un expedient disciplinari a diversos directors d'institut de Menorca. També han lamentat que el govern prengui decisions “sense consultar” a la comunitat educativa.
La reivindicació també s'ha reproduït a l'interior de la cambra, on un grup de sindicalistes de l'ensenyament han estat expulsats de la cambra per aixecar-se i protestar.
La segona jornada d'aturades a les escoles de les Illes Balears contra la política lingüística del govern de José Ramón Bauzà continua tenint un seguiment molt diferent depenent de si la xifra l'executiu o els convocants.
Segons les xifres de la conselleria d'Educació Cultura i Universitats han continuat fent vaga aquest dimarts 3.225 professors, el 21,2% del total. Això suposa una baixada d'un punt respecte als 3.379 que no van fer classe ahir (22,2%).
On més ha baixat el nombre de professors en vaga és a l'escola concertada amb 98 menys. 247 docents en vaga respecte als 345 d'ahir. Pel que fa a l'educació pública són 56 menys que la primera jornada, ja que passen de 3.034 a 2.978.
Per illes, dels 8.309 docents de l'educació pública a Mallorca han fet vaga el 25,1%, és a dir, un total de 2.087; a Menorca dels 1.206, el 30,6% que sumen 369; a Eivissa dels 1.567, el 29% amb 454 en vaga; i a Formentera dels 112, el 60,7% amb un total de 68 professors en vaga.
Quant a l'escola concertada, el govern dóna les següents dades: a Mallorca dels 3.577 docents han fet vaga un 6,9% (247). A la resta d'illes no hi ha constància ara mateix que hi hagi fet vaga cap docent.
De la seva banda, els sindicats xifren el seguiment del segon dia de vaga en un 80,6%, el que significa 10 punts menys que ahir (90,6%). Dels 8.239 treballadors als centres, 2.620 estan obligats a fer serveis mínims. Per tant, queden 5.619 professionals que podrien fer vaga i, la fan 4.504 docents segons el sindicat STEI.
Per illes i segons les dades d'aquest sindicat, aquest dimarts a Mallorca el 79,97% dels docents han fet vaga, el que significa un total de 3.155 professionals. A Menorca el 76,61% dels treballadors han secundat la vaga, un total de 524 mestres. A Eivissa, 757 professionals s'han sumat a la protesta, el que significa un 82,37% del total. I, per últim, a Formentera el 95,77% ha seguit la vaga, un total de 68 professors.
Segons la diputada socialista Cristina Rita, el govern balear “ha manipulat” les xifres de la segona jornada de vaga “menyspreant un moviment sense precedents”. Al seu parer, l'executiu popular ha aconseguit “el que cap govern balear havia aconseguit: que tota la comunitat educativa estigui contra les seves mesures”. Per això, ha demanat la dimissió de la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, a qui acusa, juntament amb el president Bauzà, “són els culpables de la vaga”.