Societat

AESI es consolida com a punt de mediació a Silla

L'associació d'empresaris de Silla signa un conveni per resoldre els conflictes sense tindre que arribar a la via judicial

L'associació Professional de Mediadors “Con Palabras”, formada per 13 professionals de l'advocacia i la mediació, serà l'encarregada de portar a terme aquest servei

L'associació Empresarial de Silla (AESI) ha signat aquesta setmana un Conveni de col·laboració amb l'Associació Professional de Mediadors “Con Palabras”, una associació d'advocats i advocades dedicats a la intermediació.

Aquest conveni té com objectiu principal la creació d'un punt de mediació, un sistema de resolució de conflictes amb el qual no caldrà arribar al sistema judicial.

L'Associació Professional de Mediadors “Con Palabras” pretén implementar la resolució extrajudicial de conflictes. La proposta d'aquest projecte va agradar als comerciants de Silla, ens conten des de l'associació, i és per això que s'ha conveniat amb AESI.

La seu de l'associació empresarial del poble es converteix també, a partir d'ara, en un punt de mediació al que qualsevol persona, no tan sols els comerciants, pot acudir per informar-se i demanar ajuda en aquesta matèria. La mediació que es realitzarà va dirigida a conflictes entre comerciants, dels comerciants amb les institucions i, també, a qualsevol altre tipus de conflicte: educatiu, familiar, veïnal, etc.

L'associació de mediació que arriba a Silla, de la mà d'AESI, està formada per tretze mediadors. Són tretze advocats i advocades, formats en mediació al Programa de Mediació del Col·legi d'advocats, que han format aquest projecte de manera autònoma. Maria José Más, una de les mediadores del programa, assenyala que “aquesta és una via molt més sana que la judicial, en el sentit de que cada una de les parts aprèn a gestionar els seus propis conflictes i es veu involucrada en el procés”.

Conveni pioner

Un dels objectius que es persegueix amb la creació d'aquest centre de mediació és fer de Silla un municipi pioner en aquesta matèria. “AESI és la primera associació que signa un conveni d'aquestes característiques”, afirma Maria José.

Es tracta d'un projecte interessant que farà que els veïns i veïnes del poble puguen resoldre els conflictes interpersonals i entre comerciants i/o associacions d'una forma més propera i directa.

El punt per localitzar-los és la seu d'AESI. Serà en aquest lloc on les parts implicades en un conflicte podran demanar informació sobre la mediació i les possibilitats que aquesta ofereix. A partir d'aquest moment, l'associació de mediació es posarà en contacte amb l'altra part o parts implicades (no hem d'oblidar que pot parlar-se de conflictes multiparts, multiculturals, de comunitats...). El següent pas és oferir-li la possibilitat de participar en la mediació i, en cas d'acceptar, comença el procediment.

Des de l'associació parlen d'una mitjana de quatre o cinc sessions necessàries per tal d'arribar a un acord. Tot i això, no es descarten que siguen més o menys les sessions a realitzar. En un procés de normalitat, es parla d'un màxim de deu sessions.

El diàleg com a base

Així, amb els mitjans que tenen i el seu sistema de treball, els mediadors fan que les diferents parts dialoguen, s'escolten els uns als altres, coneguen i sapiguen posar-se al lloc de l'altre. Els mediadors no intervenen, “no som àrbitres ni jutges”, afirma Maria José, “a la solució arriben ells, les parts”.

Els serveis de mediació són totalment voluntaris, imparcials i confidencials. Característiques molt importants de conèixer a l'hora de demanar-ho. I, a més, es destaquen les diferències notables amb la via judicial (tot i que aquesta última sempre estarà per tal d'acudir als tribunals): la mediació ofereix menys desgast personal, la oportunitat de ser escoltat (perquè la gent vol ser escoltada) i és un servei públic molt més econòmic.

La presentació d'aquest nou servei al poble ja és una realitat. En els pròxims mesos, ens conten des d'AESI i l'Associació Professional de Mediadors “Con Palabras”, hi hauran tallers i conferències per sensibilitzar a la gent d'allò que és la mediació. Perquè, encara que cada vegada està més instaurat a la nostra societat, molta gent no és conscient dels avantatges que aquesta els pot aportar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.