Societat

MEDI AMBIENT

L'empresa atribueix els sismes a una petita falla

El Ministeri d'Indústria no es planteja tancar el magatzem Castor de gas submarí ni indemnitzar l'empresa

L'Estat rep els alcaldes ebrencs que reclamen el desmantellament de la planta

L'onada de sismes a les Terres de l'Ebre i el Baix Maestrat s'ha produït pel moviment d'una petita falla col·lateral a la d'Amposta, segons l'empresa concessionària del magatzem de gas submarí, Escal UGS, que insisteix que la falla d'Amposta no s'ha mogut. “Havíem estudiat la falla d'Amposta en totes les seues característiques i dimensió i teníem tots els càlculs previstos perquè no es mogués, i no ho ha fet”, va manifestar el president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, que va assegurar també que no s'ha escapat “ni una sola molècula de gas del subsòl”.

Del Potro va comunicar als ministres d'Indústria i Exteriors les hipòtesis dels seus tècnics en la visita que van fer ahir a la planta marina del Castor. “Segons els experts de l'empresa, els sismes de menys de tres graus en l'escala de Richter tenen relació directa amb la injecció de gas, però els més grans, no”, va dir el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, que, després de la visita a la planta amb helicòpter, va atendre els mitjans de comunicació a València, allunyat de l'epicentre sísmic. Amb tot, Soria va precisar que el govern de l'Estat només es guiarà pels estudis i informes de l'Instituto Geológico Minero a l'hora de prendre una decisió futura sobre el Castor, uns estudis que els tècnics no han conclòs i que no va avançar quan estaran.

I fins que no estiguen els estudis no hi haurà llicència perquè Escal UGS injecte més gas al magatzem submarí, però tampoc s'acordarà el tancament definitiu de la planta. “Si no hi ha plena seguretat no es tornarà a obrir el magatzem”, va assenyalar Soria. Així, l'Estat no s'ha plantejat el desmantellament del magatzem de gas, ni la possible indemnització a l'empresa.

Mentre el ministre d'Indústria era al Castor, els alcaldes ebrencs van ser convocats a Barcelona per la delegada del govern de l'Estat, María Llanos de Luna. “Fa dies que reclamem informació, som part afectada i, finalment, ens han rebut”, va celebrar l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat. Els batlles van reclamar el desmantellament de la instal·lació, però Llanos de Luna els va garantir que si el magatzem no és totalment segur no funcionarà. D'altra banda, el CSN ha constatat que els sismes no han afectat les nuclears d'Ascó i Vandellòs.

LA FRASE

No ens plantegem cap indemnització, sinó si l'activitat del projecte és segura per les persones.
José Manuel Soria
MINISTRE D'INDÚSTRIA, ENERGIA I TURISME


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.