Societat

Les nevades provoquen dificultats a les carreteres del Pirineu Occidental

Els vehicles necessiten cadenes per circular per sis vies de la zona

Protecció Civil activa l'alerta del Pla Neucat pel risc alt de nevades aquest cap de setmana a Catalunya

S'espera un temporal de mar i pluges generalitzades per al dissabte

Els vehicles necessiten cadenes aquest vespre per circular per sis carreteres del Pirineu Occidental a causa de les nevades que s'han registrat aquest divendres a la zona. La neu obliga a circular amb cadenes a la C-28 i C-142b a Naut Aran, C-28z i C-147 a Alt Àneu, L-504 a la Vall de Cardós i a la L-510 a Alins, segons informa el Servei català de trànsit.

Aquesta tarda s'ha hagut de restringir el pas de camions articulats a la N-230 al túnel de Vielha durant dues hores i mitja a causa de la neu i el gel a la calçada, però ja s'ha aixecat la restricció.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha posat en marxa en fase d'alerta el Pla Neucat pel risc alt de nevades aquest cap de setmana a Catalunya. En concret, es preveuen nevades al terç nord del Principat durant tot el dia d'avui, amb una cota de neu al voltant dels 600 metres, i a l'extrem nord del Pirineu Occidental poden acumular-se gruixos superiors a 5 centímetres en cotes per sobre dels 700 metres.

La nevada s'ha intensificat aquest vespre a la Val d'Aran. El Conselh Generau d'Aran ha constatat que fins a les 15h s'han acumulat 30 centímetres de neu a la cota 1.800. En concret, a Vielha ja acumulen un gruix de 10 centímetres.

A partir d'aquest divendres a la nit i matinada es preveu que les nevades puguin afectar les comarques del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Baix Camp, Priorat, Alt Camp i Conca de Barberà. La cota de neu pot rondar els 700 metres a principis del dia al sud, però anirà pujant. S'esperen gruixos superiors a 10 centímetres per sobre de la cota dels 900 metres.

Protecció Civil ha recordat que la neu i la caiguda de les temperatures que augmenta el perill que es produeixin accidents a les cases pel funcionament deficient dels sistemes de calefacció o per poca ventilació i recomana revisar les instal·lacions.

El govern també manté la prealerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) per les previsions de mala mar fins al diumenge. Les onades poden superar aquest divendres els 2,5 metres al litoral de Barcelona i Girona. El dissabte l'onatge afectarà tot el litoral i a Barcelona les onades poden ser superiors als 4 metres.

Pel que fa a les pluges, aquest dissabte i diumenge es preveu que a les Terres de l'Ebre, al litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i Girona –excepte l'Alt i Baix Empordà– es pugui superar el llindar d'intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts, i podrà superar-se el llindar d'acumulació de pluja de 100 l/m2 en 24 hores a tot el prelitoral, excepte l'empordanès.

Protecció Civil manté la Prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per forts vents, que aquest divendres poden superar els 90 km/h a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, Ripollès i Alt Empordà. El vent bufarà de component nord i les ratxes màximes més forts es notaran a les cotes més elevades.

Per a aquest dissabte l'afectació s'estendrà a les comarques de l'Ebre, Tarragona, interior de Lleida i litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, excepte l'Alt i Baix Empordà.

Les estacions d'esquí de FGC acumulen gruixos de neu e fins a 20 cm

L'episodi de nevades d'aquest divendres ha permès que els estacions d'esquí del Grup Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) –La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot i Portainé– hagin acumulat aquest divendres els primers gruixos de neu importants de la temporada, d'entre 3 i 20 centímetres.

Segons ha informat l'empresa en un comunicat, les baixes temperatures han permès iniciar la producció de neu amb canons, i la previsió d'obertura es manté, si les condicions ho permeten, per al cap de setmana del 30 de novembre.

A més de les estacions de FGC, a l'estació gironina de Masella les baixes temperatures també han permès començar a produir neu. Els responsables de la instal·lació han assenyalat que es treballa per obrir “com més aviat millor”, amb la novetat aquesta temporada de l'esquí nocturn –els divendres de 18.30 a 21.30 hores i els dissabtes de les 18 a les 21 hores–, que s'inaugurarà el 20 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona