Els pagesos tornen a activar els sometents
Al Camp de Tarragona diuen que estan farts de robatoris
Els alcaldes de Ponent exigeixen endurir el Codi Penal
Els pagesos del Camp de Tarragona estan farts dels robatoris que pateixen a les explotacions agrícoles i ramaderes i des del sindicat Unió de Pagesos ja han anunciat que activaran les patrulles de vigilància nocturna per les finques i granges.
El sindicat ha posat com a exemples els 25 robatoris registrats en només un mes al Morell (Tarragonès), i Rafael Español, coordinador comarcal del Tarragonès d'UP, assegurava que el nivell de desesperació és tan gran que alguns no descarten fer vigilància armats amb escopetes. “Fa tres anys que estem així i no ho podem aguantar més; si cal que tornem a engegar patrulles ho farem, i si hem de posar l'escopeta al cotxe la hi posarem i que passi el que Déu vulgui perquè, ens sap greu dir tot això, però no hi podem anar amb el lliri a la mà; al final haurem d'aplicar la llei del talió, ull per ull, dent per dent”, va advertir Español. Els pagesos asseguren que no poden suportar el cost d'aquests saquejos, que és d'uns 2.000 o 3.000 euros de mitjana, com a mínim. “En quatre anys entre el meu germà i jo hem patit una vintena de robatoris i ja hem perdut fins a tres milions de les antigues pessetes”, assegura el dirigent d'UP.
A les comarques del Pla de Lleida i concretament al Segrià, continuen actives en algunes poblacions, com ara Alcarràs, Sucs o Almacelles. Els sometents afluixen a l'estiu perquè hi ha feina i ocupació al camp durant tot el dia, però a la tardor i l'hivern s'intensifica la vigilància de les patrulles de pagesos per l'augment de robatoris.
En paral·lel, però, els alcaldes del Baix Segre han creat una plataforma que ja suma una vuitantena d'adhesions per exigir un enduriment del Codi Penal. Van encarregar un estudi a la UdL amb propostes de canvis i ja han rebut el suport de la Diputació de Lleida, dels grups parlamentaris catalans, i ara aniran al Congrés de Madrid per presentar l'informe al govern espanyol.
Una dotzena de canvis que inclouen, entre altres coses, convertir la falta de furt en delicte, castigar més la reincidència o valorar els robatoris també pels danys ocasionats, a més del valor dels efectes sostrets.