Societat

la CRÒNICA

Un dinar excepcional

L'elit de la cuina catalana coincideix en un dinar informal previ a la gala

Poques vegades es dóna la conjunció astral que permet reunir gairebé vint estrelles Michelin en un dinar espontani. Això va passar ahir al Nerua, el restaurant gastronòmic del museu Guggenheim que comanda Josean Alija. Carme Ruscalleda dinava amb Fina Puigdevall, Paco Pérez amb la seva dona, Joan Roca amb Quique Dacosta, hi havia Ramon Freixa, Dani Garcia… Tots dues i tres estrelles! Volien tastar la cuina d'aquest jove que va començar a comandar els fogons del museu fa 15 anys i fa un temps té el seu espai propi assignat per realitzar una cuina depurada, exquisida i imaginativa. Com a mostra, les castanyoles de porc ibèric o el txangurro, amb eriçons, tomàquet sec i cervesa, que va tenir el detall de transcriure al català en el menú de degustació dels seus clients catalans. Deia que no s'havia posat nerviós (“perquè en el fons estic fent la meva feina”), però de tranquil tampoc n'estava. Normal. Però les crítiques van ser excel·lents. A Ruscalleda l'atreia la depuració i austeritat dels seus delicats plats, i apreciava el seu talent. Com el de David Muñoz, l'home que seria el rei del Guggenheim al vespre, en coronar-se amb la tercera estrella, amb molta personalitat culinària i un discurs agosarat que aposta fort pel producte oriental. Tots els presents es mostraven satisfets amb el plugim d'estels generalitzat, perquè “s'ha d'apostar pel planter”, deia Ruscalleda, convençuda que esquitxar tot de primeres estrelles anima tothom, els que l'aconsegueixen i els que no, a treballar millor. Estan convençuts que de talent n'hi ha escampat arreu. Continuem vivint un bon moment gastronòmic. “Si es reparteix l'alegria és magnífic i un estímul per seguir treballant”, diu la cuinera triestrellada. Això s'agraeix més que mai en temps de crisi, tot i que Fina ha notat que hi ha hagut un petit repunt de la situació a Les Cols aquesta temporada, i això sempre és una bona notícia. “Saps que les crisis són onades i has d'aguantar i esperar que passi, però ja t'asseguro que si a algú li agrada aquest ofici, no perd la passió”, apuntava Ruscalleda. Ahir a Bilbao n'hi havia molta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia