Cap a 3.000 tones
El Gran Recapte instal·la 1.900 punts de recollida en mercats i supermercats de tot el país per tornar a fer un rècord solidari
La campanya, que mobilitza 20.000 voluntaris, demana llegums, oli, llet, arròs i conserves
Conscients que a vegades les persones només es mobilitzen si algú els dóna l'última empenta i que, tot i les bones voluntats, cal posar-ho fàcil, els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya van portar ahir al matí, per cinquè any consecutiu, tota la mobilització del Gran Recapte al carrer. Uns 20.000 voluntaris, punts de recollida en 240 poblacions de tot el país i 1.300 mercats i supermercats teixint una xarxa solidària són algunes de les dades d'aquest muntatge amb el qual s'espera arribar a les 3.000 tones de menjar per fer arribar a les famílies sense recursos.
“Hi ha gent que no sap ben bé com pot ajudar i en ocasions com aquesta ho tenen molt a mà”, ja deia de bon matí el president del Banc dels Aliments a Barcelona, Antoni Sansalvadó, en l'acte oficial d'obertura de la campanya al mercat de Santa Caterina de Barcelona. Tot i que les primeres dades sobre el volum de la recollida no es tindran fins aquest vespre, una portaveu del Banc dels Aliments va explicar ahir a última hora de la tarda que les donacions anaven a bon ritme. Tot i que l'objectiu –les 3.000 tones– és alt, l'organització confia que tornarà a ser un any de rècords.
Llet, oli, llegums i conserves de peix són els aliments que es demanen, perquè són molt nutritius i perquè, a més, són difícils d'aconseguir a través de les donacions d'excedents que fan les empreses.
La Diputació de Lleida i la Denominació d'Origen Protegida (DOP) han lliurat per segon any consecutiu 5.000 ampolles d'oli al Banc dels Aliments lleidatà, mentre que a Girona ahir es va fer públic que s'invertiran 1,2 milions d'euros en els deu centres de distribució d'aliments de la demarcació, gràcies a un acord entre el Departament de Benestar Social, la Diputació, el Banc dels Aliments, Càritas i l'Obra Social La Caixa.
La principal novetat d'aquesta cinquena edició del Gran Recapte és que s'han activat més magatzems a tot el territori per classificar el menjar que es recull a la zona i que, de fet, anirà a mans de les famílies d'allà mateix. Tot i que la logística és més complicada, el repartiment serà més còmode i eficient. L'engranatge de la recollida funcionarà avui al màxim i això s'entén només amb una dada: els dos dies de Gran Recapte signifiquen el 20% del que es recull durant tot l'any.
LES XIFRES
Restes d'espelmes de la parròquia
“Hi ha persones que demanen els trossos d'espelmes que queden a les esglésies per poder tenir llum a casa”, va explicar ahir la presidenta de Càritas, Carme Borbonès, com a exemple de situacions molt dures que viuen les famílies sense recursos. En una entrevista a TV3, Borbonès va denunciar que cada vegada hi ha més llars que no tenen ingressos i no poden pagar la factura de la llum. Els centres de Càritas parroquials atenen unes 300.000 persones amb ajudes d'alimentació o econòmiques. La presidenta de l'entitat va explicar que els voluntaris es troben constantment amb situacions molt dures. I també alguns rectors de les parròquies. Borbonès va reivindicar el dret de tothom a tenir una feina i un habitatge digne i va advertir que en unes circumstàncies tan dures els infants són el col·lectiu més vulnerable. “Un de cada tres nens –va dir– no pot participar en les activitats lúdiques que organitzen les entitats socials el cap de setmana i això dificulta el seu creixement com a persona.” En la mateixa línia, va recordar que una mala alimentació té molt a veure amb el poc rendiment a l'escola.