Societat

ANDREU VEÀ

PRESIDENT DE LA INTERNET SOCIETY I ESCRIPTOR

“Els pares d'internet són ‘VIP': vells i pobres”

“Fer la xarxa oberta no els va enriquir, però va garantir-ne l'èxit. Els que van venir al darrere sí que van fer diners”

“És un invent històric: l'evolució definitiva de la comunicació humana”

“Es tendeixen a utilitzar les pitjors solucions. El millor és la fibra”

Connectat
Veà és l'únic membre europeu de l'Internet Hall of Fame. Va fundar la secció local de la Internet Society, un fet que el va connectar amb Vint Cerf, un dels pares d'internet, que es va convertir en una mena de mecenes i se'l va endur a investigar a Stanford. Allà va tenir accés a bona part dels creadors de la xarxa que ha entrevistat per al seu llibre.
Em costa més connectar-me al nord de Catalunya que al nord d'Àfrica. És una llàstima

Durant dinou anys, de manera sistemàtica, Andreu Veà (Sant Feliu de Guíxols, 1969) ha estat entrevistant 320 personatges que, d'alguna manera o altra, van prendre part en la creació d'internet. Ara acaba de publicar el resultat d'aquesta investigació a Cómo creamos Internet (Ed. Península), on explica el naixement de la xarxa i transcriu les 40 entrevistes més importants.

D'on sorgeix la idea del llibre?
Volia capturar la veu de les persones que han canviat la història de la humanitat creant internet. Ara estaria bé sentir Edison o Bell parlant dels seus invents. Vaig veure que si no ho feia jo no ho faria ningú, i volia que quedés per a la posteritat. A més, com a europeu, he pogut oferir un punt de vista més internacional, perquè Europa va fer molt més del que sembla segons la majoria de llibres. Internet ja era global en el seu origen. I com aquest, he trencat més mites.
L'aparició d'internet pot ser equivalent a la de la roda o la màquina de vapor?
Totalment, internet és l'evolució definitiva de les comunicacions humanes. Ara tothom pot parlar amb tothom. Ho podrem fer més petit, ràpid o barat, però no hi haurà un salt més gran.
Però hi ha 5.000 milions d'habitants que encara no estan connectats. Això no el preocupa?
Molt menys que fa vint anys, perquè han arribat els mòbils i a l'Àfrica, per 70 euros, tenen telèfons semblants als que tenim aquí per 700. Ens enganyen, però de tota manera em costa més connectar-me al nord de Catalunya que al nord d'Àfrica.
El desplegament d'internet a l'Estat no es va fer bé?
Està demostrat que es tendeix a desplegar les pitjors solucions. La solució és la fibra i ja no hi ha discussió, però a qui té el monopoli li interessa més invertir al Brasil que aquí, perquè en treu més benefici. Aquí hi ha internet malgrat Telefónica, anem amb divuit anys de retard. Per això impulso una xarxa de voluntaris per a la fibra. Fa cent anys Prat de la Riba va demanar ajut als pagesos per muntar la xarxa de telefonia i vam tenir una de les més completes d'Europa. Ara caldria fer el mateix. A Corea tenen un 100% de fibra als domicilis a 1 GB (1.000 MB) per segon. Aquí et pots donar per satisfet amb 3 MB sostinguts.
Tornant al seu llibre, com són els pares d'internet? Tan rarets com se sol pensar?
Alguns sí que ho són, de rarets. Per exemple, el creador del correu electrònic, Ray Tomlinson, a qui em va costar moltíssim poder entrevistar. Són personatges molt especials, normalment molt discrets. Jo sempre dic que són VIP: vells i pobres, ja que van fer la web oberta. Si hagués estat tancada, serien milionaris, o no tindríem internet.
I gairebé tots són homes...
Sí, el 98%. És una translació del que passava a les facultats de telecomunicacions, però també hi ha alguna dona que va fer aportacions importants, com ara la creació del primer router o posar ordre als dominis.
Quin és el gran perill que té ara internet?
Més enllà que ens puguin espiar, que no em preocupa excessivament perquè, com diu Vint Cerf, la privacitat és una anomalia temporal, crec que internet està molt bé i genera uns cercles virtuosos, però també genera monopolis, que ja no són locals sinó globals. Pot ser que acabem tenint només Amazon per comprar, Google per buscar i Facebook per fer safareig amb els amics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia