EL PUNT CASTELLER

La Bisbal a tres bandes

La Vella torna a la Bisbal en una diada que tindrà castells de nou de tres colors

Dos anys després de la seva darrera actuació a la Bisbal del Penedès, la Colla Vella dels Xiquets de Valls tornarà a la diada de la Mare de Déu d'Agost amb els Castellers de Vilafranca i la Joves de Valls. Un acord contractual negociat entre els rosats i l'alcalde ha permès que les tres millors colles del moment es vegin les cares quinze dies abans de la diada de Sant Fèlix, la meta del primer tram de temporada.

Els Castellers de Vilafranca són els que hi porten un programa més ambiciós, tot i que aquesta vegada no pensen en cap castell de gamma extra: tenen com a principal objectiu no caure. La notícia, però, podria ser l'estrena d'un tres de vuit amb l'agulla que no descarten apujar un pis per Sant Fèlix. Si finalment el deixen de banda, repetiran la millor actuació de la temporada amb el tres i el quatre de nou, el quatre de vuit amb l'agulla i el pilar de set.

Les dues colles de Valls hi porten un programa similar, amb un castell de nou i dos de la gamma alta de vuit. La Colla Joves, en principi, no hi estrenarà cap construcció. Els darrers pilars de sis només carregats han fet que el quatre amb el pilar possiblement quedi aparcat fins després de l'agost.

Així, la Joves intentarà repetir l'actuació de Firagost, amb el tres de nou, el cinc de vuit i el dos de vuit.

La Colla Vella arriba a la Bisbal condicionada per algunes baixes, però tot i així hi vol portar un castell de nou. Si serà el tres o el quatre ho decidiran aquesta nit. Amb l'enxaneta del pilar de sis de baixa, el cinc i el dos de vuit completaran el programa.

Sant Magí, de nou

L'agost és un dels mesos més castellers de l'any, i a més de la Bisbal, una altra plaça podrà veure castells de nou aquesta setmana. Serà dimecres a la tarragonina plaça de les Cols, on les quatre colles de la ciutat es veuran les cares per la festa major petita. Una Colla Jove en plena forma vol aconseguir la millor actuació de la temporada ajuntant els seus millors castells fins ara: el tres de nou, el cinc i el dos de vuit. Abans, però, tindran l'oportunitat de posar-se a prova dissabte al vespre, en les festes del barri de Sant Roc de Tarragona, i diumenge a la Canonja. Els Xiquets volen fer un gran salt de qualitat estrenant el dos de vuit amb folre i, si tot va bé, el tres de nou i tot.

La Bisbal (Baix Penedès)
Dissabte 15 a les 13 h, al carrer del Doctor Robert, diada de festa major amb els Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Manlleu (Osona)
Diumenge 16 a les 12 h, a la plaça Fra Bernadí, actuació dels Nyerros de la Plana i els Minyons de l'Arboç.
La Canonja (Tarragonès)
Diumenge 16 a les 13 h, al carrer Raval, actuació de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Reus.
Vallmoll (Alt Camp)
Diumenge 16 a les 13 h, diada de festa major amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Xiquets del Serrallo.
Mollet (Vallès Oriental)
Diumenge 16 a les 18 h, a la plaça Prat de la Riba, actuació dels Castellers de Mollet i els Xicots de Vilafranca.
Tarragona (Tarragonès)
Dimecres 19 a les 12 h, a la plaça de les Cols, diada de Sant Magí amb els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

La Vella puja al podi

ROSER LLAGOSTERA

La diada de Firagost, amb el quatre de nou amb folre que hi va estrenar, ha permès a la Colla Vella superar els Capgrossos de Mataró i col·locar-se en tercera posició. Tot i així, manté la distància amb la seva rival més propera, la Colla Joves, ja que aquests van repetir-hi el seu millor registre a més de sumar un cinc i un dos de vuit a Llorenç del Penedès. Les colles vallenques han retallat una mica l'avantatge que els porta Vilafranca, tot i que el lideratge dels verds està més que consolidat.

Als Xiquets de Tarragona el treball de formiga els ha donat bon resultat i amb la segona clàssica de vuit han pujat fins a dos graons. Ara caldrà parar atenció a la Jove: l'espera una setmana intensa, i els Minyons de Terrassa podrien veure perillar el cinquè lloc.

La setmana també ens ha deixat una entrada al rànquing. Els Nens del Vendrell, gràcies a a la segona torre de set, han desplaçat els Margeners de Guissona.

XIULETS

Places en crisi

La crisi econòmica arriba als racons més insospitats i els castells no se n'escapen. Són unes quantes les festes majors que s'han quedat sense diada castellera, entre les quals n'hi ha de tradicionals com les de la Granada, la Riera de Gaià o Alforja. El cap de setmana passat, per exemple, les actuacions que hi va haver es poden comptar amb els dits d'una mà.

L'ANÈCDOTA

Pirueta «pilanera»

L'aixecadora del quatre de set amb l'agulla dels Nens del Vendrell va fer diumenge a Llorenç del Penedès una bona demostració de com superar un contratemps. Després de baixar del pom de dalt pel costat equivocat i trobar-se de cara al pilar, la Lamiae no s'ho va pensar dues vegades i va entrar-hi a l'inrevés, girant-se damunt del quart de l'espadat. Gràcies a aquesta simpàtica pirueta, els Nens van descarregar-lo.

APLAUDIMENTS

Bons propòsits

L'ordre de les colles a la diada de Sant Fèlix ja està establert. El sorteig que s'ha celebrat aquesta setmana ha deixat primers els Castellers de Vilafranca, seguits dels Minyons, la Joves i la Vella de Valls. Les colles han començat a destapar les seves intencions i totes tenen com a mínim dos castells de gamma extra en ment. Esperem que puguin dur els seus objectius a plaça.

RÀNQUING CASTELLER

POSICIÓ I COLLA MILLOR ACTUACIÓ PUNTS 1 Castellers de Vilafranca
3de9f, 4de9f, 4de8p 10308 2 Colla Joves Xiquets de Valls
3de9f, 5de8, 2de8f 7788 3 Colla Vella dels Xiquets de Valls
3de9f, 4de8p, 5de8 7281 4 Capgrossos de Mataró
3de9f, 4de8p, 2de8f 6836 5 Minyons de Terrassa
3de9f, 4de9f, 3de8p (c) 6274 6 Colla Jove Xiquets de Tarragona
3de9f (c), 5de8, 4de8 5936 7 Castellers de Sants
2de8f, 3de8, 5de7 4185 8 Xiquets de Tarragona
3de8, 4de8, 2de7 4076 9 Castellers de Lleida
3de8, 4de8, 2de7 3844 10 Castellers de Barcelona
4de8, 2de7, Pde6 3839 11 Castellers de Terrassa
2de8f (c), 4de8 2844 12 Xiquets de Reus
4de8, 5de7, 4de7p 2614 13 Sagals d'Osona
4de8 (c), 5de7, 3de7s 2593 14 Marrecs de Salt
2de7, 3de7s, 5de7 2513 15 Nens del Vendrell
2de7, 5de7, 4de7p 2461 Dades facilitades per www.moncasteller.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona